Гецата в Студио СПРИНТ: И Меси да дойде, и него ще пратим в А окръжна


03-03-2020 18:07 | BGbasket.com

Бронзовият медалист на САЩ′94 Георги Георгиев бе гост в поредното издание на Студио СПРИНТ. В изключително откровен разговор бившият играч на ЦСКА, Ботев (Пловдив) и Марица коментира развитието на юношите на България, налагането на българските играчи в Първа лига, шансовете на националния отбор за класиране на европейско първенство и още много други интересни теми. 


Георгиев в момента е селекционер към БФС.

 

"Има много таланти в България. Въпросът е как ще ги развием. Смея да твърдя, че не пропускаме талантливи момчета. Трябва да се дава път на български футболисти. В България и Лео Меси да вземем, и него ще пратим в А окръжна", каза Георгиев.


"Има наченки в някои клубове да се налагат български момчета. Отборът на Славия започна пръв, в Ботев (Пловдив) и Черно море също вече го правят. Лудогорец има една от най-добрите школи и условия, трябва и те да започнат да налагат юноши", каза още той.


"80% от чужденците в Левски и ЦСКА не стават за тези клубове. Този Отабор не е играл организиран футбол. Аз започнах на 17 години в Марица. Разбирам, че натискът към треньорите е голям. Как треньорите разбират, че юношите не са готови за първия отбор. Във Франция как разбраха, че Килиан Мбапе е готов - като го пускат в игра. Ако Мбапе имаше български треньор, и той щеше да каже, че не е готов. За Холанд в Борусия Дортмунд как разбраха, че е готов?", коментира Гецата.

 

"Ако държавата отпуска пари, за мен те трябва да се използват за терени, за материална база. Обикалям постоянно градове и клубове и виждам какво е положението", обясни Георгиев.


"Националният отбор е болна тема, не само за мен. В България, когато става въпрос за футбол, всеки е от професор нагоре, даже доцент е слаба работа. Няма как да стане. И всички искат да играят като Барселона. Нищо че нямат играчи за това. А ние трябва да използваме силните си страни. Не можем да сме германци или испанци", заяви Георги Георгиев.


"Имаме уникални шансове за класиране на европейско първенство. В един мач всичко може да се случи. Трябва да има спокойствие в отбора. Хората искат само едно - да видят, че играчите дават максимума от себе си. Пък каквото сабя покаже. Нека да отидем на европейско, пък нека падаме там. Но децата да се запалят. Защото днес нямаме примери", сподели още той.

 

Абонирайте се за YouTube канала на BGsprint, където ще намерите и останалите епизоди на предаването.

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Студио СПРИНТ
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи