Георги Глушков в Студио СПРИНТ №13: На 60 си пожелавам да стана по-комуникативен


14-01-2020 17:01 | Мария Мицова

Президентът на БФ Баскетбол и единствен българин, играл в НБА, Георги Глушков бе гост на Студио СПРИНТ, брой 13.

 

Преди броени дни Глушков навърши 60 години, кръгла годишнина, която BGbasket.com отбеляза с много архивни видеа и снимки.

 

"Имах чувство, че някой ми е ровил из личните архиви," призна Глушков. "Не сме празнували навремето, като професионални спортисти, имаш инерция, всеки ден е работен. И треньорите ни казваха - какъв празник, за вас всеки ден е празник..."

 

"Да се надявам, че имам още сили," допълни той дни след своя рожден ден.

 

В новото издание на Студио СПРИНТ ще видите и интервюта с  някои от най-добрите млади спортисти на България, наградени по време на церемонията "Млад спортист на Viasport.bg" - Цветомир Цветков, Йоана Илиева, Светла Згурова, Валентин Андреев, Владимир Гърков.

 

А какво сподели Георги Глушков за всички зрители на Студио СПРИНТ, вече на 60 години:

 

"Искаше ми се да чуя пожелания за обединение, за това да взимаме решения, добри за всички," призна бившият център. "Пожелавам си да решаваме важните въпроси в баскетбола с консенсус. Да има хора, които мислят за общото благо, и да забравим личните неща."

 

Повече спечели или повече загуби за почти 10 години начело на БФБ? "Парите се печелят и губят. Доверието се печели трудно и се губи за миг. Както и здравето, него трябва да пазим. И преди баскетболът ни е бил в трудни моменти, но се е измъкнал. И сега трябва всички, които милеят за баскетбола, да сме добър отбор."

 

Има ли моменти, в които Георги Глушков съжалява, че се е нагърбил с тази отговорност? "Имам критични моменти, но трябва да се търси опора. В трудните моменти наистина човек си мисли лошо, но те се преодоляват бързо."

 

"На 60 години си пожелавам да стана по-комуникативен. Смятам, че е важно. Пожелах си да бъдем обединени. В една лодка сме, трябва да гребем в една посока. Не винаги всички ще гребем в такт, но трябва да сме в една посока,” заяви още ръководителят на федерацията.

 

Той говори много и за младите играчи, със съвети, пожелания и надежди. Според Глушков, има нужда от млади популярни имена, както и играч в Драфта на НБА, който да заиграе там. “Надявам се, не искам да казвам имена, но виждам потенциал в 1-2, които искам да опитат. Мечтите са безплатни”.

 

“В последната година гледам с удоволствие НБА. Гледам повече Лука Дончич. Изключително съм щастлив, че има играч от европейска школа, който прави неща, които само Лари Бърд е правил. С нежелание признават в НБА европейската школа, но със самочувствие, подкрепа и огромния му талант, става,” сподели още Глушков.

 

Често европейските медии споменават Глушков като първия европеец в НБА, в сравнение със сегашните над 100. Той разкри, че се сещат често за него от Европа и го търсят за разговори и спомени.

 

“Не искам да бъда носталгичен,” категоричен е той. “Навремето сме били обречени да сме баскетболисти.”

 

С носталгия обаче Глушков разказва за безгрижните дни в Лъсков Ямбол.

 

А емоциите от отиването и връщането от НБА: “Дори не си бях мечтал за това, мечтите ми стигаха до Италия. Затова бях спокоен. Въпросът, който не успях да реша там, бе малкото игрово време. Тук в Европа играехме по 30-35 минути, а там 20-22 минути даваха премия, изключителен успех. И не успях да свикна, макар че играех средно по 14 минути средно на мач, което никак не е било малко. А имах чувство, че умирам, че ще забравя да играя баскетбол, ако играя още. Не можах да свикна. Тогава съм бил млад, не съм знаел, а сега младите имат възможност да го научат.”

 

“Свистенето на кецовете по паркета е музика за ухото на треньора,” продължи Глушков. “И треньорите от България до Америка я харесват най-много. Младите трябва да изгарят от желание да станат по-добри. Да има конкуренция. Те трябва да са готови. И да бъдат кучета.”

 

Младият национал по баскетбол на колички Цветомир Цветков пожела по време на церемонията Млад спортист на Viasport.bg на своите връстници и не само едно - Никога да не се отказват. "Ако могат да вземат тази мъдрост, ще е страхотно. Да видят, че който иска - може. Ако го осмислят, ще им помогне много."

 

ГЛЕДАЙТЕ Студио СПРИНТ, брой 13!

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи