Чолаков: Има добри млади треньори, но това кандидатстване е под егото им


Чолаков: Има добри млади треньори, но това кандидатстване е под егото им
17-12-2019 18:05 | Мария Мицова

Председателят на Треньорската комисия към БФБ Иван Чолаков коментира липсата на много желаещи да водят националните отбори при подрастващите.

 

"Кандидатурите бяха почти толкова, колкото са и местата. Конкуренция няма, което е притеснително. Има добри млади треньори, за които явно това кандидатстване е под егото им. Затова няма толкова кандидатури. Това не говори добре за треньорите, защото това може да служи само за израстването им," заяви за BGbasket.com Чолаков.

 

"Има нещо скърцащо в треньорската гилдия. Не е добре за самите треньори, трябва да има желание."

 

Не се ли обсъждат тези въпроси по време на треньорските семинари? "Това ще бъде първата тема на следващия семинар, който проведем. Ще искам да има треньорски сбирки на всеки турнир, който се прави, да има добри взаимоотношения между тях. Затова преди гилдията стоеше по друг начин."

 

През последните години много млади треньори получиха възможност да се учат в чужбина, но сега не са в системата на БФБ... "Такъв ни е манталитетът, вероятно ще трябва да ги задължим нещо, дали участие в семинари, да разказват, или в европейски първенства. Затова искахме техните отчети сега да бъдат пред всички, за да се знае от всички къде изоставаме."

 

Като национални треньори се връщат Георги Младенов, Юлиан Аладжов, има и нови имена, като Георги Давидов: "Хубаво е, още по-хубаво е да прикрепим към тях по двама по-млади. Трябва да се прави по-дългосрочен план, може би 4-годишен, едната година да си помощник, да се учиш, след няколко да станеш старши. Да не се губят хората, които били по една година и после изчезват."

 

"Георги Младенов представи единствената кандидатура за младежите, неговите качества не поставяме под въпрос. Надяваме се, че ще им помогне на младежите да дадат максимума. Няма да коментирам опита на Аладжов, той има участия в европейски първенства, уменията ги има, работи с тези възрасти. Давидов работи добре последните две години с младите в Академик, понатрупа опит. Добри треньори, дай боже да има добри деца."

 

За съжаление, финансите отново са основна спънка: "Най-страшното е, че оглеждайки треньорите при подрастващите, не намерихме много. Това не говори добре, обезсмисля се треньорската професия такае, когато няма работа, няма финансиране. Завършвам с отличен, и не мога да си намеря работа. НСА произвежда безработни треньори. Системата с таксите мотивира треньорите да събират бройки, а не производството на добри състезатели."

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи