Световен шампион преди БУБА Къп 2019: Учим децата да са упорити и да не се отказват


Световен шампион преди БУБА Къп 2019: Учим децата да са упорити и да не се отказват
26-09-2019 13:07 | Мария Мицова

Световният шампион с Югославия от 1998-а година Владо Шчепанович и неговата академия Волкано Ол Старс ще са част от новите участници в БУБА Къп "Емануил Божков" 2019. Черногорската школа ще изпрати свой отбор за надпреварата при момчетата U12, която ще се проведе вече за 11-а поредна година. БУБА Къп е от петък до неделя в зала "Триадица".


Владо Шчепанович е част от едно невероятно югославско поколение, донесло освен световна титла на страната, също и злато от Евробаскет 2001 и още няколко медала.


Като играч той е шампион и носител на купи в няколко държави, а в момента е дясната ръка на Андреа Тринкиери в Партизан.

 

Заедно с друга черногорска легенда - центърът Саво Джиканович, Шчепанович прави и Академия Ол Старс, която непрекъснато се развива.

 

 

Какво сподели за BGbasket.com Шчепанович преди БУБА Къп 2019:


Защо приехте поканата на БУБА и били ли сте преди в България?
- За нас ще е огромно удоволствие да сме част от БУБА Къп, ще е страхотно преживяване за децата ни, които ще получат шанс да трупат опит и да се опознаят с други свои връстници. В България съм бил с националния отбор на Черна гора на турнир в София и имам само хубави спомени.


Каква е ситуацията в Черна гора - мъжкият и женският отбор играха на големи форуми, и при подрастващите вървите нагоре?
- Черногорският баскетбол наистина върви само нагоре, и мъжкият и женският национален отбор вече са на голямата сцена, докато при подрастващите резултатите са добри. Предвид размерите на нашата държава, мога да кажа, че резултатите са отлични дори.

 

Трудно ли се прави баскетболна академия, къде са основните проблеми и какво представлява вашата?
Черна гора е баскетболна страна и за мен и моите приятели беше лесно и приятно да направим академията. Имаме вече над 250 деца, петима треньори работят в школата. Целта е да накараме децата да обичат баскетбола и да им показваме правилния път, да им помагаме да стават по-добри хора и баскетболисти.


Вие сте печелил много титли, медали, ако има едно нещо, което искате децата да знаят, какво е то?
- Съветът ми към децата е да бъдат постоянни, упорити и никога да не се отказват. Трудът винаги се отплаща. Те трябва да вярват в себе си и да са упорити, само така се става голям баскетболист.


Вие продължавате да работите и в Партизан като помощник треньор - къде е голямата разлика между работата в голям клуб и създаването на играчи в академия?
- Всичко е различно - и подходът и начинът на работа. Целите също разбира се са съвсем различни. В академията резултатите не са важни, там искаме да учим децата. В големите клубове естествено успехите са приоритет.

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: БУБА КЪП 2019
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи