Приеха промени при подрастващите и антидопинговите правила


Приеха промени при подрастващите и антидопинговите правила
(сн: BGbasket.com)
04-09-2019 22:32 | Мария Маринова

Промени при антидопинговите правила и тези при подрастващите бяха приети днес по време на заседание на Управителния съвет на БФБаскетбол. При подрастващите имаше шест гласа „за“ и два „против“, докато останалите промени бяха приети единодушно. На заседанието присъстваха Георги Глушков, Александър Александров, Петър Георгиев, Константин Папазов, Иван Чолаков, Милен Велчев, Тодор Стойков и Тодор Иванов.

 

BGbasket.com ви представя и част от промените. Една от тези при подрастващите касае 13-годишните момчета. В съставите на отборите трябва да има поне осем баскетболисти в тази възраст, като ако това не бъде спазено, се налагат глоби. В случай, че тимът има по-малко от шестима състезатели до 13 години, се присъжда служебна загуба.

 

При момчетата и момичетата U13 отборите имат право на пресираща лична защита с капани в предно поле, но не и на зонова защита и капани в задно поле.

 

Преди финалните турнири в мъжко и женско направление клубовете имат право да картотекират по един състезател, включен в разширения състав на националния отбор в съответната възраст. Първите четири отбора в класирането при момчетата и класиралите се на първо място в квалификационните турнири при момичетата нямат право да картотекират такива играчи.

 

Осемте отбора при момчетата U14 и U16, които се класират директно за финалния турнир на Елитните групи, ще участват в тридневен турнир за Купата на БФБ, който ще се проведе по време на квалификационните турнири.

 

Българската федерация по баскетбол ще поеме разходите за съдийски и секретарски такси на всички финални турнири за подрастващи, както и на фестивалите за момчета и момичета на възраст между 8 и 10 години.

 

При антидопинговите правила бе уточнено, че баскетболистите ще подлежат на допингов контрол от страна на ФИБА и Световната антидопингова агенция, Антидопинговия център и всяка друга организация, отговорна за тестването на дадена спортна проява. За установени нарушения БФБ е длъжна да извести незабавно въпросните организации и Министерството.

 

Ще има и координатор на БФБ, който съвместно а Антидопинговия център да координира прилагането на правилата и да провежда ежегодни обучения. Баскетболистите и отборите, включени в регистъра на Антидопинговия център или ФИБА, трябва да предоставят актуална информация за местонахождението. Ако това не стане, е предвидена и глоба. Състезателите трябва да искат разрешения за терапевтична употреба веднага, щом възникне необходимост.

 

При определени условия, след установяване на неблагоприятен резултат от теста, БФБ ще има право временно да отстранява състезателя. Дисциплинарната комисия към БОК взема и налага решения по всички въпроси, свързани с антидопинговите правила. Решението се привежда в изпълнение в 15-дневен срок след получаването му в БФБ, като състезателните права на баскетболиста се спират незабавно.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи