Иван Чолаков с оценка за представянето на националните отбори през лятото


Иван Чолаков с оценка за представянето на националните отбори през лятото
(Снимка: LAP.bg)
01-09-2019 14:00 | Мария Мицова

Председателят на Треньорската комисия Иван Чолаков даде добра, но не отлична оценка за представянето на националните отбори през лятото и заяви, че ни трябва още малко, за да отчетем реално подобрение.

 

"Преди време говорихме точно това с вас, когато ме попитахте дали е лошо, че има толкова малко кандидатури за национални треньори при подрастващите. Много е важно - треньорите трябва правилно да си преценят силите. Забелязах и грешки, но ще седнем след седмица-две с тях, да си кажем какво сме видели, да чуем какъв е техният анализ. Отборите играха според това, което сме дали като познания на треньорите. Според мен треньорите дадоха максимума и помогнаха на отборите в първенствата да се представят на едно добро ниво. За мен добро, не отлично, но добро. Ще имаме препоръки. Аз не съм изпуснал нито един мач от нито едно първенство, както и повечето членове от ТК. Прилично добре е. Това основно значи, че има подобрение на работата на производителите, тоест клубовете. Още малко ни трябва за по-добре," заяви Чолаков.


"Нашите треньори малко преекспонират с физическата подготовка лятото. Това не е основното време. Там трябва да има просто леко завишаване на нивото. Това лято имахме два семинара точно за физическа подготовка в различните възрасти. За съжаление на семинара в Шумен имаше обидно малко хора, но в Ямбол имаше около 35 човека," коментира Чолаков често обсъжданата тема, дали нашите юноши и девойки изостават повече физически или технически. "Единствените, които ръстово отстъпваха, бяха 20-годишните момичета, а те станаха шампионки. Таня Гатева вече има опита, сглоби отбор с грамотност, тя имаше възможност да работи с тези момичета и цял сезон. С опита си успя и да използва на максимум това, което имаше. Ще подскажем това и на другите треньори."

 

"Овладяването на дадена техника става със съприкосновение, ако го правиш бавно, винаги ще успееш. Но когато го правиш на скорост, и не си достатъчно обучен, се стига до тези грешки. Това е отражение на работата в клубовете, трябва треньорите да отделят време за индивидуална работа. Това иска и време. А сега нашите треньори, заради обърканата система на финансиране на спорта, нямат време. Събираш такси, събираш повече деца, и не остава да отделиш време. Техниката е отражение на брой повторения. Тук в Ямбол например, по 3 часа на ден Здравко Янчев работи за това, но в София колко могат да отделят толкова време? Зависи от това да има организация, воля и призвание на треньора, да отдели времето да обучава индивидуалната техника."

 

"Тази година сложихме към всеки отбор по един опитен човек да наблюдава, да помага. Най-добре е догодина и на европейските да има по един такъв човек, не да се меси в работата, но да помага, да се обсъжда и да се стига до най-доброто."

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи