Как преди 21 години Константин Папазов от президент на Славия стана треньор на Левски


Как преди 21 години Константин Папазов от президент на Славия стана треньор на Левски
(Снимка: Архив на Меридиан Спринт)
14-07-2019 09:00 | Николай Кръстев | BGbasket.com

Разказът на Тити от първо лице в интервю за „Труд” пред Николай Кръстев, в което сензационната новина е публикувана за първи път на 10 юли 1998 г.

 

Един материал от поредицата от интересни архивни материали на баскетболна тема с автор Николай Кръстев. Главният редактор на сп. „Спринт” е отразявал 8 европейски първенства по баскетбол за мъже, 1 за жени, 3 световни първенства за мъже, 14 турнира във финалната четворка на Евролигата, 5 мача в НБА, включително и на Чикаго Булс, турнирът „Макдоналдс” в Париж през 1997 г. също с участието на „Чикаго Булс”, както и баскетболните турнири на пет летни олимпийски игри – Сидни 2000, Атина 2004, Пекин 2008, Лондон 2012 и Рио 2016. Единственият български журналист, носител на наградата „Спорт и медии” за спортна журналистика на МОК – за 2005 г. Носител и на приза „Братя Ексерови” през 2010 г.

 

„На 9 юли 1998 година се чух с Константин Папазов по телефона и той ми заяви категорично, че става треньор на Левски – разказва Николай Кръстев. – Преди малко повече от година Тити като президент, но и като картотекиран играч на Славия, бе вдигнал титла и купа, а старши греньор на тима беше Росен Барчовски. Впоследствие Георги Младенов и Барчовски заминаха за Саудитска Арабия, а в шампионския отбор на „белите” заигра и Васил Стоянов.

 

Половин час след разговора по телефона Папазов вече беше в редакцията на в. „Труд”, защото го помолих да дойде максимално бързо, за да направим голямо интервю по темата. Разговорът приключи в късния следобед и материалът едва успя да влезе в броя.

 

На следващата сутрин точно интервюто на Папазов стана спортната сензация на деня.

 

Нека уточним - тогава още нямаше сайтове и ежедневните вестници бяха основен източник не само на новини, но и на теми, които след това бяха разработвани от телевизиите.

 

С други думи информационният поток основно тръгваше от вестниците, които бяха много силни и с огромни тиражи. По онова време „Труд” излизаше в около 330-350 хиляди броя в дните през седмицата и в около 500 000 хиляди в събота.

 

Вечерта, когато интервюто вече беше публикувано, имаше баскетболен мач – вероятно контрола, в зала „Христо Ботев”. Двубоят беше много посетен. И на трибуните поне 200 души четяха „Труд”, основно страницата с интервюто на Тити...”

 


 

Ето и самото интервю на Николай Кръстев с Константин Папазов:

 

Защо решихте да станете и треньор? Вие сте президент на Славия, а през последната година бяхте и играч на отбора?
- Време е за ново предизвикателство. Аз съм амбициозен човек и винаги искам да съм на върха. Оставам президент на "белите", където ще се гради и обиграва млад и перспективен тим, който аз ще издържам. В същото време ще взема заедно със себе си в Левски някои от най-класните баскетболисти, които пак да имат възможност да играят заедно, и то пред препълнени трибуни в София. И да преследват титлата, разбира се.


Кои състезатели ще преминат в Левски?
- Георги Младенов, Тони Дечев, Любомир Минчев, Ивайло Равуцов, Иван Костурков и Николай Балев. Ще се опитам да привлека в тима и Росен Геков от ЦСКА, както и Тодор Стойков от Варна. Стойков е играч, с когото винаги съм искал да бъдем в един отбор. Дори да не стане сега, все някога ще се осъществи.


Не ви ли е мъчно за Славия?
- Славия винаги ще остане голямата ми любов. С белите са свързани най-хубавите ми преживявания в баскетбола до сега - спечелихме титлата и купата през 1997-а година. Тази година станахме шампиони за юноши и сега тези момчета ще имат възможност да се обиграват, а не да стоят в сянката на големите. Става дума за доказани таланти като Славчо Славчев, Людмил Хаджисотиров, Николай Танов, Любомир Спасов. Има други, които пък трябва истински да се докажат - Дечо Коешинов, Павел Нойков, Стамен Тошев... Този перспективен тим ще бъде воден от Стоян Божанков. Не виждам слабо място в концепцията си - Левски пак ще бъде Левски, а Славия също ще има добър отбор, в който всички ще получат възможност за изява.


А каква е финансовата схема, по която ще се работи в Левски?
- "Сините" влязоха в А група този сезон - там, където им е мястото. Амбициите на отбора са много големи, благодарение на сериозната финансова подкрепа на президента Васил Нинов. Ще разчитаме много и на помощта и опита на Атанас Голомеев - легендарна фигура в българския и европейския баскетбол, който е в управата на клуба.


Има ли вече подписани договори?
- Не, но сме се разбрали за всичко. Най-вероятно контрактите на баскетболистите ще са за по две години. А и според мен мъжката дума на един бизнесмен означава много повече от един подпис и един печат.


Свързана ли е промяната около вас с факта, че основният спонсор на Славия - ВИС-2, вече не съществува?
- Не. Застрахователната компания буквално спаси отбора на Славия преди 2 години, за което съм безкрайно благодарен. Знам, че ако се наложи, пак ще мога да разчитам на Георги Илиев.


Не ви ли е страх да дебютирате като наставник точно на Левски?
- Думата страх просто не ми е позната. Съзнавам, че поемам огромна отговорност, защото Левски е отборът на народа. Публиката на "сините" заслужава да има пак силен отбор, който всяка година да играе на финал, а защо не да и печели титлата.


А защо точно Левски?
- Заради сините шалчета, които ще пълнят залите пак. В Славия постигнах всичко, но не успях да напълня трибуните. Сега левскарите отново ще идват на баскетбол в София. Те го заслужават. Преди месец имах възможност да гледам три от финалните мачове между Чикаго Булс и Юта Джаз в НБА. Човек настръгва, когато 24-хилядната зала "Юнайтед сентър" в Чикаго става на крака, за да аплодира всяко хубаво изпълнение на отборите. Мечтая за мига, в когато нещо подобно, макар и в по-скромен вариант, ще стане и у нас.


 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи