Александър Дяковски: Качеството на баскетбола и отношенията между хората в него са се подобрили


Александър Дяковски: Качеството на баскетбола и отношенията между хората в него са се подобрили
(сн. LAP.bg)
29-05-2019 13:00 | Мария Маринова

Старши треньорът на Спартак Плевен Александър Дяковски бе избран за Най-етичен треньор за сезон 2018/2019, след като получи най-много гласове в анкетата на BGbasket.com. Отличието бе второ поред за наставника и общо трето в кариерата му, като никой друг не може да се похвали с подобно постижение.

 

В интервю за BGbasket.com Александър Дяковски сподели какво значи за него тази награда, вижда ли промяна в отношенията между хората в баскетбола и каква е равносметката му за изминалия сезон.

 

- Вие сте първият треньор, който печели наградата за трети път. Колко ценно за вас е това признание?

 

- Ценно е, защото етиката, коректността и възпитанието са изключително важни в спорта, особено в нашия. Всяка награда ценя много и съм много благодарен на колегите, журналистите и съдиите, които са гласували за мен.

 

- В мачовете има много напрежение. Колко е трудно да се контролират емоциите в такива моменти?

 

- Понякога наистина е много трудно. Смятам, че моето поведение се предава донякъде и на играчите ми. Затова дори и в моменти, когато съм напът да избухна, опитвам да се сдържам, за да не влияя негативно на отбора.

 

- Миналата година изразихте надежда, че отношенията между хората в баскетбола ще се подобряват. Виждате ли някаква положителна промяна през този сезон?

 

- За мен една година по-късно баскетболът като цяло, плюс отношенията между клубовете, играчи и треньори, е едно ниво нагоре. Този сезон почти се размина без някакви скандали. Баскетболът като качество също е една идея нагоре. Вярвам, че догодина почти всички отбори ще бъдат още по-добри и ще вдигнем още повече нивото.

 

- Гласувахте Георги Давидов в анкетата ни. Кои други Ваши колеги смятате, че също заслужават наградата Най-етичен треньор?

 

- Галин Стоянов, но мисля, че тази година всички треньори бяха донякъде по-спокойни и по-премерени. Нещата се подобряват. Много хора ще си кажат, че съм сложил розовите очила. Със сигурност не всичко е перфектно, но не може да си затворим очите, че има напредък, както при извън баскетболните неща, така и при самото качество на играта. За една година това не е малък прогрес и не смятам, че трябва да се отминава с лека ръка. Надявам се така да върви занапред.

 

(сн. balkan-basket.com)

 - Казахте, че нивото се е вдигнало, а какво мислите за конкуренцията в първенството?

 

- Имаше много изненади. В един период малко се разделиха отборите на първи три, след това четвърто, пето и шесто място, и останалите три, но като цяло имаше много оспорвани мачове и изненади. За мен имаше по-сериозна конкуренция и съм сигурен, че догодина отборите след трето място ще бъдем една идея по-добри. В Спартак ми е най-голямата надежда.

 

- Каква е оценката Ви за сезона на Спартак Плевен?

 

- На всички в клуба и в Плевен ни се искаше повече. Имахме шансове в някои мачове, които изпуснахме. Можеше накрая да завършим с по-добро класиране, което да ни даде малко по-преодолим съперник от Балкан. Лесен няма, разбира се. Виждате, че Балкан играе феноменален баскетбол и го показа и в Европа, което говори достатъчно.

 

- Ще продължите ли бъдете треньор на Спартак и евентуално какви цели ще гоните през следващия сезон?

 

- За момента предстоят разговори с абсолютно всички. Дай, Боже, всичко да е наред. При нас винаги идеята ни първо е, ако е възможно, да бъде изцяло български отбор и с него да бъдем колкото се може, по-конкуренти на отборите със сериозните бюджети от първата четворка. Надявам се да успеем да го направим. Още е рано, ще изчакаме да свърши сезонът и ще се говори с абсолютно всички.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Спартак Плевен, Александър Дяковски
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи