Кой ще води националите - решават до края на април


Кой ще води националите - решават до края на април
(Снимка: LAP.bg, архив от 2016)
15-03-2019 17:02 | Мария Мицова

Президентът на БФ Баскетбол Георги Глушков заяви, че няма да се бърза с обявяване на решението за това кой ще води националния отбор за мъже в следващия цикъл от европейски квалификации. Той определи пред BGbasket.com срок до края на месец април това да се случи.

 

Любомир Минчев бе назначен на поста точно преди три години - на 14 март 2016-а, а неговият договор, както бе обявено тогава, бе до края на световните квалификации. Дали той ще продължи да води България, ще стане ясно в следващите шест седмици.

 

Какво предстои за националите след световните квалификации?

 

"На всеки треньор рано или късно му свършва договорът. Иска ми се да мине малко време, спокойно да седнем и да видим как са нещата. Не искам прибързване," коментира Глушков малко след края на цикъла. "Никой не ни притиска. Ще седнем и ще изберем най-доброто за България, както го мислим."

 

За сроковете на това решение все пак той конкретизира: "Смятам, че до края на април ще бъде ясно. Треньорът така или иначе няма да обявява нищо вероятно ще чака края на първенството, кой знае какви планове няма да се правят още."

 

Относно квалификационния цикъл за световното, той разказа: "Деля го на три периода. Първият период бе, за да си повярваме, играхме колебливо, загубихме няколко мача с малка разлика, няма да говоря за съдиите. Вторият етап се доказахме като отбор, който има позиции, има ниво, състезатели, които се уважават и обичат да играят заедно. Третият етап бе когато загубихме надежда за класиране, липсваха няколко играчи и се върнахме назад. Трудно е без титуляри на поста, когато липсват особено на двете позиции - гард и център. Тези два поста са фундаментални. Когато отборът е пълен има една голяма увереност, когато липсват определени хора се получава разколебаване, това е подсъзнателно."

 

"Треньорът трябва да вдъхновява играчите. Не е важно да е професор, важното е да е харизматичен, играчите да му вярват, и да ги кара да сънуват, че стават баскетболисти. Когато го видят всеки ден играчите, да си мислят, как стават. Да имаш въздействие върху тях и да ги караш сами да искат."

 

"Когато гледам състезания, търся младия човек. Този, който след някоя година да попълни националните отбори, да бъде лъч светлина. На изявените имена не обръщам толкова внимание може би."

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България, Любомир Минчев
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи