Съвети за добър дрибъл


06-03-2019 19:31 | BGbasket.com

Какво трябва да правите: 
 
1. Дрибълът започва с характерно положение на тялото – чрез свиване на коленете тазът се сваля ниско до земята, което помага за запазването на дрибъла нисък и доброто контролиране на топката . Също така топката се води без участието на дланта, само върху пръстите и „възглавничките” под тях, с плавни, но достатъчно силни движения на ръката и китката.
 
2. Придвижването и извъртането до неудобни и трудни положения на тялото са ключът към добрия дрибъл. Също така, освен дрибъла тренирайте и работата си с краката – спирането, пивотирането, стрелбата с отскок след дрибъл, атакуването на коша след крачка и др.
 
3. Трябва да дриблирате при контакт със защитник, гледайки във всички посоки, дори и назад, за да се научите как да пазите топката.
 
4. Дриблирането никога не е завършек само по себе си. То се използва за да се отвори коридор за подаване към открит съотборник или за освобождаване на позиция за стрелба към коша. 
 
5. Трябва винаги да дриблирате с вдигната глава, непрекъснато гледайки ситуацията на игрището. Това ше ви помогне да виждате съотборниците и протовниците по-добре и да придобиете „поглед върху играта”.
 
6. Опитвайте да тренирате със скорост и в ситуации, подобни на тези по време на игра. Недейте просто да тупкате топката навън. Това ще ви помгне, но не особено много. Тренирайте на скорост за да успеете наистина да постигнете успех.
 
7. Учете се да използвате и двете си ръце, а не само силната. Ако можете да използвате само едната си ръка при дрибъла, вашата ефективност ще бъде ограничена на половина и ще бъдете много лесно неутрализирани от добрите защитници.
 
8. Доброто владеене на топката е важно не само за гардовете. Всички играчи в съвременния баскетбол трябва да могат да боравят добре с топката, дори центровете и тежките крила. 
 
9. Тъй като дрибълът се използва за придвижване на топката по игрището, за финал запомнете - подаването винаги е най-бързият начин за това, така че мислете винаги за пас преди, по време на и след като завършите дрибъла.
 


Погрешни схващания за дрибъла:
 
1. Дрибълът не може да бъде научен. Трябва да бъдете родени дрибльори за да го усвоите - Това е така, ако не знаете как и няма кой да ви научи, но всъщност това твърдение е далеч от истината.
 
2. Дрибълът между краката, зад гърба и др. са много ефективни методи – Те наистина може да изглеждат добре и имат приложение в играта, но прекаляването с тях води до грешки, забавяне на играта и недоволство от страна на съотборниците ви, които чакат да получат топката.
 
3. Няма проблем да водите топката на височината на кръста и по-високо, както някои от професионалните играчи правят – Това не е така. Високият дрибъл е по-труден. Тъй като топката може да ви бъде отнета най-лесно, когато нямата контрол върху нея (а именно – намира се извън досега на ръката ви), колкото по-високо дриблирате, толкова е по-голям шансът тя да ви бъде избита от защитника.
 
4. Колкото повече дриблирате, толкова по-добре дриблирате – Не. Правилното дриблиране подобрява дрибъла. Ако тупкате с наведена глава, изправени, без да гледате около вас се заучавате да дриблирате неправилно. Трябва винаги да внимавате как се упражнявате за да избегнете създаването на неправилни навици.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Баскетболни уроци
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи