Георги Глушков: Не съм канен на заседанията на НБЛ от доста дълго време (Част I)


Георги Глушков: Не съм канен на заседанията на НБЛ от доста дълго време (Част I)
Снимка: basketball.bg
11-12-2018 11:36 | basketball.bg | BGbasket.com

Президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков даде обширно интервю пред basketball.bg. В първата част от него, той говори за проблемите със съдиите и НБЛ.

 

Как оценявате мъжкото баскетболно първенство, в което проблемите не се разминаха?
Миналата година в общи линии нещата в женското първенство бяха доста спокойни. Не може да има елитна група, защото я няма никаква. Като разсъждаваме за ниво, трябва да говорим за 6-8 отбора, които да дават ниво, да дават професионална възможност на нашите момичета да се развиват. Иначе излиза, че мислим само за тези чужденки, които идват в България за по няколко месеца да изкарат едни пари вместо нашите момичета. Надявам се някой ден да има тези шест отбора. Сега, в тази обстановка, не виждам такава възможност.


В мъжката част не можахме да минем безпроблемно. Имаше доста отворени писма, доста пресконференции, поискани оставки и то в едно първенство, в което служителите на федерацията, включително аз, нямаме активна роля. НБЛ от доста години е самостоятелна, независима комисия, която си подготвя нормативни документи, взима решения и ги предлага на УС за утвърждаване. В тази връзка, в последните години от административна гледна точка нямаме разминавания с тях – каквото ни предложат, това им утвърждаваме. Защото те са сбор от тези клубове, които са лицето на България и ние искаме най-доброто и по тяхно решение, тяхна препоръка и желание, взимаме и утвърждаваме решенията им на УС. Естествено, имаше 1-2 техни предложения, които не одобрихме, но те бяха финансови искания. Въпреки това имаше напрежение, писма. В средата на годината проблем бяха съдиите. Който бие – съдиите са добри, който загуби – лоши са. Но всъщност става дума за едни и същи съдии. И когато биеш, и когато губиш.

 

Имаше и друг проблем със съдиите в края на миналия сезон…
В края на миналия сезон лигата изпадна в неплатежоспособност и се наложи моята интервенция спрямо съдийската комисия. Помолих ги да не пишат отворени писма, защото с отворени писма въпросите не се решават. Пък и вредим на имиджа на баскетбола. Последният месец, а и преди това, свиреха без да им бъде заплащан труда. Но и този проблем успяхме да решим. Но… Финалите пак не завършиха мирно. Често се стига до такива неща. И въпреки, че аз не отговарям за това, пак ми беше потърсена отговорност. Въпреки че за сезон 2017/2018 имаше назначен професионален Генерален мениджър със заплата, който трябваше да се грижи за лигата и да решава тези проблеми в движение. Интересно е, че преди последното заседание на УС получихме писмо от президента на Рилски спортист г-н Петър Георгиев, в което едно от исканията му бе да дам мнението си относно решението на ОС на НБЛ да освободи Генералния мениджър. Няма как да изкажа мнението си по този въпрос. Преди година и половина, когато избираха и назначиха Генерален мениджър никой не ме попита за мнението ми. Защо сега търсят такова?

 

През миналия сезон бе променен и форматът на провеждане на турнира за Купата на България. Каква е оценката Ви за новата форма на състезанието?
Имахме проблеми с Купата на България за мъже. По искане на клубовете форматът беше променен. След много години на Финални осмици и с дебати предложението на лигата преди един сезон беше да остане само един финален мач накрая, да се играят мачове на разменено гостуване в предните фази. Според мен това е хубаво.
Някои ще ме попитат кое по-хубаво. Има няколко аспекта на този въпрос. Има един финансов аспект, който винаги сме пренебрегвали, когато говорим за събития. В последните години сме акцентирали върху това кой ще даде, кой ще организира, кой ще плати всичко. И в общи линии се намираха такива спонсори, клубове, общини. Намирахме кой да плати всичко, за да се случи Финалната осмица в неговия град с надеждата пред собствена публика те да се изявят. И по закона на Мърфи, като че ли, всички домакини в общи линии се спъваха. Не помня от кога домакинът не беше печелил трофея. Може би и затова са искали промяна.


Така решиха и приехме миналата година финалът да се играе на неутрален терен и избрахме Велико Търново. Не мина без проблеми. Имаше пресконференции, кой щял да ходи, защо. Намериха се и будни граждани, които да сезират търновските организатори, че залата им ще бъде съборена, ако мачът се проведе там. От дистанцията на времето се чудя как преди това никой не сезира Ботевград, че тяхната зала ще бъде съборена, ако е домакин на този мач. Въпреки всичко, след много перипетии, финалът се проведе и стана прекрасен. И какво се случи накрая? 400 човека от Самоков, 300 от страната на Левски Лукойл. И 100 човека охрана и 20 жандармеристи, скрити. Останалите бяха 1200 души, жадни за баскетбол в тази част на България. И преди четири години бяхме правили там финали на турнира за Купата на България при жените. Смятам, че се получи прекрасно събитие – безпроблемен финал, с победител, без полемики след края на мача относно резултата и съдийството. Отчитам това за много положително.


Така че през 2019 г. пак ще има финал за Купата на неутрален терен. Предполагам, че няма вече да си говорим защо тук, а не там. Панагюрище е супер неутрален терен. Някой ще каже – там няма баскетбол. Но имат хубава зала, т.е. две една до друга. Хубаво ще бъде да събудим хората там.

 

Сезонът в НБЛ приключи с проблеми, които като че ли се задълбочиха след това. Как рефлектираха те върху БФБаскетбол?
Стигнахме до лятото с проблемите на Лигата. Ще има ли, няма ли да има. Мога да споделя, че не съм бил канен на заседанията на НБЛ доста дълго време, така че нямам лични впечатления за това какво са си говорили. Но на първото заседание, на което бях поканен – беше през лятото, говорихме за отделяне на Лигата. НБЛ да стане самостоятелна юридическа единица, която да управлява ресурси и финанси, администрация. Говорихме си, но промените в Закона на спорта, които позволяват това, още не бяха приети. Сега са приети. Има тази възможност. Аз лично, като член на УС, съм „За“. Ако искат да разговаряме на тази тема, можем да го направим. Ако те смятат, че са достигнали до това ниво, на което могат да се управляват. Защото така или иначе в момента трудните въпроси са ги оставили за решаване на УС. Дори когато трябва да излязат с единно решение, не го правят.


Засега сме намерили спонсор за НБЛ за следващите три години с опция за още две. Имаме спонсор за Купата на България, имаме спонсор за мъжкия национален отбор, за съдии и секретари- букмейкърска компания... Имаме интересен договор с тях, който може да продължи още две години. Надявам се да намерим и други спонсори, с които да обогатим българския баскетбол и да помогнат да изпълняваме тези програми, които не са малко. Само погледнете програмата за подрастващи – тя е толкова богата. Сигурен съм, че ако успеем да я изпълним, няма как да нямаме напредък в тази насока.


ОЧАКВАЙТЕ ЧАСТ II ОТ ИНТЕРВЮТО С ГЕОРГИ ГЛУШКОВ ПО-КЪСНО В BGbasket.com!

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Георги Глушков
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи