Васил Кифев: Иска ми се да вярвам, че натрупването на наказания срещу Берое е нещастно стечение на обстоятелствата


Васил Кифев: Иска ми се да вярвам, че натрупването на наказания срещу Берое е нещастно стечение на обстоятелствата
Снимка: beroebasket.com
09-11-2018 21:58 | beroebasket.com | BGbasket.com

Председателят на Управителния съвет на БК Берое Васил Кифев коментира пред клубния сайт поредното наказание, което представител на тима понася от началото на новия сезон в НБЛ. Изказването на Кифев идва точно ден след като стана ясно, че Дисциплинарно-административният съвет на Националната баскетболна лига наложи санкция от една среща на старши треньора Любомир Минчев. Специалистът пропуска утрешния двубой със Спартак Плевен.

 

Г-н Кифев, разговорът ни с вас е в навечерието на предстоящия двубой със Спартак Плевен, в който Берое ще бъде без своя старши треньор Любомир Минчев, който бе наказан. Това е втората тежка санкция за Берое след отминали едва четири мача. Как гледате на това стечение на обстоятелствата?

Практически нашите състезатели и треньори са извършили посочените нарушения и в този смисъл е редно те да понесат своите наказания в съответствие с параметрите, заложени в дисциплинарния правилник. Друг е въпросът, че санкциите сами по себе са резултат от предизвикана реакция, което разбира се не може да е оправдание. Освен това дебело искам да подчертая, че нашият отбор сам си загуби двата мача като гост, в които грубо казано отбеляза по 100 точки. Бих казал че съдиите не ни попречиха да победим, а ние сами си изпуснахме мачовете. Тоест не бива да хвърляме вината за загубите си върху съдийството, а е необходимо да анализираме собствените си грешки в хода на срещите.

 

Казвате провокирани, уведомихте ли НБЛ за провокацията от страна на играч на Левски Лукойл, която впоследствие доведе до техническо нарушение за Любомир Минчев?

Не виждам как НБЛ може да ни защити в подобна ситуация или да въведе справедливост. Съдийската комисия е самостоятелно звено към БФБ със същия статут и права като НБЛ. Никой освен УС не може да им каже какво да правят, а там имат представители няколко клуба…във всеки случай не и Берое… Просто явно клуба няма необходимата тежест в българския баскетбол, за да получи нужния респект в подобни ситуации. Другият вариант е на някакво ниво да се води подмолна война срещу Любомир Минчев като национален селекционер.

 

Какво е вашето усещане в тази посока?

Аз не смятам, че някой преднамерено прави нещата така, че Берое да загуби дадена среща или да бъде наказан човек от клуба. По скоро ми се иска да вярвам, че натрупването на отсъждания, санкции или наказания срещу Берое е някакво нещастно стечение на обстоятелствата. Проблем на съдиите е да си уеднаквят критериите, ако не искат да си мислим, че се свири избирателно срещу даден отбор или иначе казано да упражняват смелост във всички посоки. В болшинството си те са честни и достойни момчета. Нашият проблем очевидно освен всичко друго е да си овладеем нервите.

 

Въпросът е вие като ръководител на баскетболен клуб Берое долавяте ли тенденциозно отношение към отбора от страна на съдиите в тези четири кръга?

Ще се повторя, но аз наистина не смятам, че се свири тенденциозно срещу нас. За такова нещо се искат определени умения, специфичен характер, опит и дори баскетболна класа. Сега, с малки изключения, повечето от водещите съдии са в ранен етап от кариерите си и подлежат на развитие, стига да има хора които да са в състояние лице в лице да показват грешките им. На този етап по-скоро съм убеден и вярвам, че всеки съдия отсъжда според собствените си възможности, които за съжаление понякога не са това, което ни се иска. Дразнещо и несправедливо е единствено когато едни и същи или подобни ситуации се отсъждат по различен начин. Примерно на мача с Рилски спортист всяко побутване в кръста беше давано като нарушение срещу нас през целия мач, а малко преди края тежко блъскане в кръста срещу Франкамп , съдбоносно нарушение, което би решило изхода на срещата в наша полза, беше пропуснато. След това за „мишоци” Янев беше наказан с мач и парична санкция. Съответно на мача в София пред очите им обиждат нашия треньор, а преди това безмълвно подминават псувни срещу състезателите ни, но след това за „шушумиги” Любо Минчев е наказан с глоба и лишаване от права за една среща…Трябва ли да сме ОК с всичко това и да подскачаме от радост? Като цяло с оглед на събитията и лексиката, която е употребена след срещите, в щаба ни се обсъжда липсата на смелост или характер у съдиите да взимат решения в ущърб на фаворитите.

 

Тази събота предстои двубой с тима на Спартак Плевен, който ще бъде ръководен от Мартин Хорозов. Имате ли притеснения относно съдийското назначение?

Нямам никакви притеснения и не бива нашите фенове да подхождат с негативизъм. Имам притеснения за това, че отборът ни не е в оптимално състояние с оглед множеството контузии, които отново ни преследват. Ако се представяме убедително, няма да се занимаваме със съдийство. Заповядайте в залата, за да подкрепите Берое, не за да навикате някой съдия или противник. Ние имаме нужда от истинска подкрепа и апелираме за феърплей.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Васил Кифев, Берое
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи