Силвия Пеева: Идеята е да се намерят силните характери


Силвия Пеева: Идеята е да се намерят силните характери
12-10-2018 16:50

Женското баскетболно първенство стартира утре, а Славия ще бъде сред осемте участника в него. Преди първия кръг треньорът на столичния тим Силвия Пеева разкри пред BGbasket.com с какви очаквания тя и състезателките й се впускат в новия сезон, кои са основните им козове и за какво изпитва най-голям яд.

 

"Очакванията ми не са особено големи. Ние разполагаме само с три състезателки, които са във възрастта за жени. Всички останали са млади момичета родени пред 2001 и 2002 г., дори има едно момиче родено през 2004 г. От миналата година в състава останаха Естер Мичева и Мартина Николова, те са по на 25 години. Имаме две нови попълнения от Рилски спортист - Клаудия Пенкова и Ивана Николова и още три нови момичета от Перник - Елена Димитрова и близначките Мартина и Марина Николови. Това са новите момичета засега. Доста нови попълнения, но освен Клаудия, която има някакъв опит, ако изобщо мога да кажа това, другите са съвсем млади момичета, които тепърва ще се развиват и надявам се да продължат да играят баскетбол. Не искам да се изсилвам с очаквания. Важното е те да израснат тази година, да играят баскетбол, да имат мачове. Ще изиграят 30 мача в женското направление. Въпросът е да израснат и това да даде резултат в старша възраст.

 

Идеята е да се намерят силните характери. Затова се смениха правилата - да няма чужденки, за да може младите момичета да играят повече мачове. Ясно е, че Монтана и Берое, които участват в Адриатическа лига разполагат с по-опитни състезателки. Целият национален отбор до 20 години е в Берое плюс една-две по-опитни състезателки като Виолина Кочева, която беше и най-добрата баскетболистка за миналата година. Тя има опит и ще ги дърпа. Тези два отбора доминират. Всички останали състави са по-млади.

 

Миналата година ние върнахме Естер Мичева. Тя беше спряла да играе, а Мартина Николова я взехме от Аматьорска лига. Все пак имаха една ползотворна година и бяха щастливи. Тази година остават, ще играят баскетбол. Да, не вземат някакви големи пари, но все пак си поддържат хобито, получават някакви минимални заплати. Плюс това едната учи, а другата работи. Междувременно и спортуват, а покрай тях другите могат да трупат опит. Казах им, че няма значение какъв е резултатът, а че когато падаме от по-силните, ние се учим. Въпросът е да израстваме. Мисля, че с останалите отбори ще бъдем на едно и също ниво.

 

Тази година влизат два нови отбора - Академик Пловдив и Локомотив Стара Загора. Много се радвам за Пловдив, защото това е голям град, който трябва да има отбор. Не може в големите градове да не се намери някой да финансира баскетбола. Но пък ме е яд, че Черно море и Левски се отказаха. Миналата година финиширахме 10 отбора. Ако бяхме останалите толкова и с влизането на два нови, става едно абсолютно нормално първенство, както трябва да бъде във всяка една нормална държава. А сега добре, че влязоха тези два иначе щяхме да бъдем шест. Трябва да направим първенство с 10-12 отбора, защото с шест е аматьорско ниво. Трябва отборите, които има старша възраст да се хвърлят, да се направи нещо, федерацията да помага и да държи да има поне 10. И на нас не ни е лесно. Предполагам, че и на останалите не им е лесно, но успяват. Яд ме е и за Рилски спортист. Защо така решиха да се откажат, не ми е ясно.

 

Не мога да кажа, че имаме някакви претенции, но предполагам, че първенството ще бъде доста оспорвано. Нашите големи козове този сезон са три - Естер Мичева, Клаудия Пенкова и Мартина Николова. Надявам се те трите да успеят да дръпнат по-младите момичета, да им помогнат да натрупат самочувствие и да се развият.", заяви пред BGbasket.com Силвия Пеева. 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Силвия Пеева, Славия, А група - жени
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи