Галин Стоянов: Ако някой отбор отпусне газта срещу нас, ще стане интересно


Галин Стоянов: Ако някой отбор отпусне газта срещу нас, ще стане интересно
Снимка: LAP.bg
02-10-2018 12:00

Преди началото на сезона в НБЛ потърсихме треньора на Черно море Тича Галин Стоянов - Патрик, за да даде яснота около ситуацията с неговия тим. Пред BGbasket.com той сподели очакванията си за развитието на младите състезатели, на които варненският клуб ще залага в следващите месеци и целите пред отбора.

 

Черно море Тича започва сезона предимно с млади състезатели, но едва ли идеята ви не е просто да участвате в първенството...

Естествено, че идеят не е просто да се участва в пъренството. Ако беше така, щяхме да играем в А група. Идеята е да се използва ситуацията, колкото и трудна да е тя по отношение на финанси, за да се развиват младите играчи, на които в момента определено залагаме надежди. Имаме големи изискванията да се променят колкото се може по-бързо. Истината е, че разполагаме с почти трима опитни играчи. Не е много лесно. Имаме няколко момчета на 20-21 години. Групата, с която тренираме е от 15 човека, осем от тях са мжеду 16-18 години. Те също получават минути на игрището, а не са в отбора просто за тренировки. Искаме тези млади състезатели да се утвърдят като такива, които могат да играят мъжки баскетбол. Част от тях да могат реално да покажат през годината, че на тях може да им се гласува доверие да бъдат повече от помощни играчи в отборите си или просто за тренировъчния процес. Има и такъв момент с млади играчи, на които им се предлагат добри условия от отбори, които са на по-високо ниво с по-добър бюджет, но всъщност те биват използвани като тренировъчни състезатели и от време на време получават някоя минута. Понякога това е стъпка назаад, отколкото стъпка напред в тяхната кариера. Те трябва да направят тази крачка напред и да започнат да виждат баскетбола като професия и възможност за кариера. Да станат мъже в истинския смисъл на думата.

 

Това, че най-вероятно ви смятат за боксовата круша на НБЛ този сезон може ли да бъде плюс за вас?

Нормално е да виждат нашия отбор като боксова круша с оглед на селекция, опит, класа, липсва на чужденци.

 

Най-вероятно желанието на младите играчи може да компенсира някое от тези неща?

Това всъщност е нашата идея. Въпросът е всички тези млади играчи, с които работим и искаме да развием, да осъзнаят ситуацията такава, каквато е, да направят невероятен скок във всяко едно отношение. Това означава сериозно себераздаване, много сериозен тренировъчен процес и влагане от тяхна страна. Включително осъзнаване, че в мъжкия баскетбол няма миг, в който можеш да неглижираш, както и да се отпуснеш в нападение или в защита. Играеш срещу мъже, които винаги ще накажат твоята грешка. Няма време за почивка дори на ниво мисловен процес. Аз съм абсолютно убеден, че в един момент, в който другите отбори леко отпуснат газта и не са толкова концентрирани, могат да се получат интересни моменти. За изненади можем да говорим след като изиграем два три мача и видим на какво ниво сме. Един от мачовете, в който можем да се доближим до нашия съперник е във втория кръг на първенството срещу Акадамик София.

 

Това ли е единственият отбор, на който можете да бъдете конкурент?

Ще дивим в течението на сезона. При нас нещата много зависят и от вклчването на Пламен Алексиев, който ще даде различен импулс.

 

Но пък изглеждахте равностойни в контролата със Спартак Плевен миналата седмица...

Не само изглеждахме, а и бяхме абсолютно равностойни. Истината е, че мачовете на предсезонната подготовка не са мачовете от редовния сезон. Не знам дали не е имало момент на подценяване от тяхна страна. Макар, че им костваше усилие да се върнат в мача и да спечелят. През сезона ще видим много различни ситуации.

 

Колко важно ще бъде домакинството за Черно море Тича този сезон?

При младите играчи, това дали играят като гости или домакини дава невероятна разлика. Миналата година в началото на сезона, когато се наложи да изиграем четири мача с млади състезатели се получи така, че по време на домакинските мачове бяхме на крилете на емоцията. Публиката ги подкрепя, а те определено започват да си вярват повече. Факторът домакинство е изключително важен.

 

След тези контроли, които изиграхте до момента можете ли да кажете, че виждате искарата в очите на младите състезатели?

Виждам идеите, които леко започнаха да се променят. Изгледахме видео на мачовете, които изиграхме. Състезателите виждат това, което трябва да променят. Видеото показва всичко. Повечето от тях бяха доста по-различни на последните два мача (б.а. на Черноморските игри).

 

В крайна сметка какви са очакванията за този сезон?

Прогрес, възмъжаване и да погледнм баскетбола като наша професия. Те трябва да станат баскетболисти, да приемат баскетбола като професионално изживяване. Не просто да поиграят баскетбол една година.

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи