Тити Папазов пред BGbasket.com: Чужденците не превъзхождат с нищо българските играчи


Тити Папазов пред BGbasket.com: Чужденците не превъзхождат с нищо българските играчи
18-01-2018 11:47

Левски Лукойл се класира за 1/2-финалите в турнира за Купата на България, след като победи два пъти Черно море Тича. След втория успех във Варна, треньорът на "сините" Тити Папазов говори пред BGbasket.com за всичко, с което се свързва неговото име и новият баскетболен проект в последните седмици. Дали смята, че Левски Лукойл и футболният ЦСКА имат нещо общо, каква е истината за отношенията му с треньора на националния отбор Любомир Минчев и защо ядоса президента на Рилски спортист инж. Петър Георгиев, можете да прочетете в следващите редове.

 

С какво успяхте да спечелите втория мач срещу Черно море Тича за купата?
- Играхме добре в защита. Много добро представяне на Черно море. Винаги съм казвал, че срещу Левски Лукойл се играе много лесно, защото отборът отсреща излиза освободен. Домакините показаха характер след контузиите на Цветослав Острев и Веселин Георгиев. Венелин Христов изигра много добър мач на необичайна за него позиция. Ние имахме много грешки в нападение най-вече заради липсата на концентрация. Играем с много широк състав.


Имаме много добри състезатели и искам всеки да има своето игрово присъствие.


Това се отразява много зле на синхрона. Имахме много лоша успеваемост при стрелбата от тройката. Но, ако играем така добре в защита и караме съперника да направи толкова много грешки, винаги ще печелим.

 

С оглед на дългата пейка, с която разполагате, трудно ли ви е да изберете един стартов състав?
- Още в началото като събрахме състезателите казахме, че всеки един от тях е много добър играч. Със затворени очи да посоча петимата в стартовия състав, този отбор ще може да играе. Това е най-големият проблем за мен.


Благодаря на играчите, че правят компромис с егото си и с това, което най-много обичат.


След тренировъчния процес, който е задължителен и не е най-приятното нещо, но е в основата на развитието на всеки един играч, идва представлението. И на това представление всеки от тях прави компромиси със себе си. На този етап нямаме проблеми. Това е пътят за този отбор. Когато се определяше кой да остане, лично аз държах на българите. Вместо да се застраховам, бяха освободени всички чужденци. Това беше по мое желание. Държа да отбележа, че за нито един състезател не са се месили нито г-н Златев, нито Тодор Стойков. Оставили са ме да имам пълен избор. Заложили сме на българите, защото смятаме, че тези, които бяха в двата отбора имат много голям потенциал. Те заслужават да бъдат част от този проект, както го наричат всички, за сметка на чужденците.
Разделихме се с много класни чужденци, защото те не превъзхождат българските играчи с нищо кой знае какво.
Вярвам в тях. Към днешната дата, 15 дни работа заедно, изиграни 4 мача, мога да заявя, че със сигурност всеки един е ощетен.

 

Как приемате негативите от сливането на Левски и Лукойл Академик? Защо това сливане се сравнява с ЦСКА и Литекс във футбола?
Приемам всичко като олицетворение на нивото на нацията. Живеем в негативизъм. Категорично, двете неща нямат нищо общо. Просто един спонсор се е преместил в София, следвайки една единствена амбиция - за по-добро европейско представяне. Амбициите на г-н Златев са много големи. Трябва да разкрия нещо, което е много важно. Амбициите на Тодор Стойков са много големи. Той е инициатор на този проект. Всичко, което е направено е в интерес на българския баскетбол. Не виждам на какво се базира тази огромна ревност към Левски Лукойл. Това огромно обръщане на внимание към отбора на Левски. Това е олицетворението на българската действителност. Дори треньорът на националния отбор, който е на изключително високо ниво като треньор и доста праволинеен човек, на втората година и половина се сети да коментира Левски.


Защо, когато бях сам и се мъчех като куче, никой не коментираше Левски?! Тогава всички бяха доволни, че са смачкали Тити!


Животът е колело! Аз няма да бъда вечен. Може след пет мача да не съм треньор на Левски Лукойл. В края на краищата това е проект на бъдещето и аз се надявам докато съм част от този проект да правя всичко възможно за неговата реализация. Естествено, след това, което се случи официално на 2 януари, ние сме непрестанно само нападани. Изненадващо за мен от хора, които обичат баскетбола.

 

Кого визирате?
Визирам човек, с когото съм имал пререкания, но когото безкрайно уважавам, защото наистина е човек, който 25 години дава пари за баскетбол. Това е г-н Петър Георгиев (б.а. президентът на Рилски спортист). В същото време оценявам, че има позиция. Заболя ме, защото той е умен човек. Безспорно, за да е толкова успял бизнесмен не е умен, а много умен. Ако сега го питаме, вече съм убеден, че ще има по-различно мнение. Реално погледнато за другите отбори сега е много по-лесно.


Имаше един много силен Лукойл Академик и амбициозен Левски, който безспорно нямаше този потенциал, но показваше зъби и играеше добър баскетбол. Сега отборът стана един.


Не ме боли толкова от приказките. Повече ме боли от амбициите, които отборите имат към младите момчета. Аз не се съмнявам в тяхното развитие. Това са играчи, които ще бъдат 4 месеца заедно и смятам, че това ще промени тяхното поведение и тяхното възмъжаване. Мъж не се става с дати и години. Мъж се става като влезеш в тази битка. Давам пример с Венелин Христов. Ако в Черно море имаше някакви страшни селекции, ако Милян Боцка беше тук, той нямаше да играе на тази позиция.

 

Добре се включи и Михаил Молдов...
- Много силно се включи. С Левски дадохме пример, не защото съм гениален и аз съм го измислил. Нямахме пари и играха младите. Като има проблеми, нека да играят младите и тази зала, тук във Варна ще бъде по-пълна. На първия мач на Черно море, в който играха младите играчи срещу Левски и след това на мача с Балкан, залата не е била толкова пълна, откакто бяха големите успехи на Тодор Стойков и Симо Варчев. От тогава радост не е имало. Те са млади момчета, те са децата на Варна и те могат да докарат публиката тук. Варна е огромен град, с огромен бизнес и дано някой се разчувства и обърне внимание на тези момчета. Аз съм категорично ЗА, да се дава шанс на тези момчета докато е тежко положението. Ние така сме устроени, че се опитваме да привличаме повече американци. Факт е, че например чужденците в Ямбол са доста евтини, а са атрактивни и добри играчи. Променят интереса към отбора. Без тях не може. Те са едни от най-добрите играчи в първенството по показатели. Една от причината Левски да остави чужденци само на позиция пет е липсата на български центрове. Има един единствен човек, с когото не бях работил. Но сега бих го препоръчал на всеки отбор. Това е Николай Стоянов.


Николай Стоянов може да играе във всеки един отбор в света, защото има неизчерпаема заразяваща енергия. Такова чудо няма! Не бях работил с него. Виждал съм отстрани неговото себераздаване, но на мач всеки се напъва. Той обаче играе 1:1 и на тренировка. Оставя сърцето си на игрището и играе максимално отговорно. Той е професионалист.


Знаех, че ще има ревност. Знаех, че ще има нападки. Исках да покажем, че освен всичко ние вършим нещо полезно за българския баскетбол. Не искам да влизам в полемика за случващото се в последните дни. Обаче, когато някои хора говорят за българския баскетбол, нека да сметнат през последните години по колко чужди състезатели са минали през техните отбори, водени от амбицията. Това е работата на всеки един треньор . Воден от амбицията да преследва високи цели и да работи ежедневно, но като се правят на по-големи светци, отколкото са да помислят колко чужденстранни състезатели минаха през техните отбори в последните две години.

 

В този ред на мисли, каква е истината за отношенията ви с националния селекционер Любомир Минчев? Има ли конфликт между вас?
- Само едно мога да кажа. Двамата сме много големи мъже. Аз имам претенции, че съм мъж. Гарантирам и за него, познавайки човешките му качества. Сигурно има обектива причина и за двамата. Писах му смс вчера, в който казвам каквото трябва да кажа. Коректно съобщение. Не съм изложил нито един от двамата като виновник. Смятам, че и двамата сме виновни.


Останах изненадан от заглавието в списание "Спринт", че не обича баскетбола. Според мен това не е истина. Има най-вероятно някаква шега в заглавието. Той е човек, който много обича баскетбола.


Една идея повече се преекспонира това между нас. Ние нямаме някакъв неразрешим скандал. Двама големи мъже, един ден в животът, смятам, че всеки ще отстъпи. Само мога да кажа, че на 10 юли 2001 година той ме покани за кум. Сигурно нещо се е променило в годините. Аз със сигурност имам само една забележка. Мога да кажа, че големите мъже се гледат в очите и си говорят, а не слушат кой какво е казал. Или какво са написали медиите.

 

Да св върнем към турнира за купата. На 1/2-финал се изправяте срещу Балкан. Какви са очакванията ви?
- Преди това ни предстоят два много важни мача с Рилски спортист. Един за първенството и един за Балканската лига. Много се поставят под съмнения моите качества, но това не ме интересува. Знам само едно, че абсолютно винаги съм се отнасял с изключителен респект към всеки един мой съперник. Не съм се водил от класата на отбора, с който се срещам. Напротив, с по-слабите отбори съм се отнасял със същото уважение, с което съм се отнасял към другите.


На 14 февруари, в деня на влюбените, срещу Балкан се надявам ние да имаме повече поводи за празненство. Имаме най-добрия отбор. Работим добре и отговорно. Момчетата имат огромно желание, което е радващо при толкова изявени звезди.


Нямам никакви забележки в първите 15 дни. Убеден съм, че нещата ще вървят още по-добре, когато идват важните мачове. Смятам, че до голяма степен всичко зависи от нас. Основната задача, която е поставена пред отбора е да се спечели шампионатът. С просто око, всеки, който разбира от баскетбол може да види, че амбицията на г-н Златев е Европа, а не да ставаме шампион на България. Но, за да бъдем в Европа в значим турнир какъвто е Шампионската лига, трябва да станем шампиони. Това е основната задача. Другите ни задачи са да спечелим купата, защото имаме потенциал, както и да спечелим Балканската лига. Не оставяме тези цели на заден план, но фокусът ни е върху първенството. Важното е да направим всичко възможно, с тези четири загуби, Левски да има по-добра изходна позиция. Във всеки мач играем за победа. Смятам, че имаме потенциал.


Оценявам двете победи, които постигна Балкан над Лукойл. Сега двата отбора са обединени, но ние не ставаме 10 човека. Отново ще бъдем 5 срещу Балкан. Така, че Балкан ще излезе с необходимото самочувствие.


Имаме три мача, в които трябва да покажем, че идеята на Златев и на Стойков е за доброто на баскетбола, за доброто на Левски, на Лукойл. Трябва да върнем самочувствието, което трябва да има Левски Лукойл срещу отбора на Балкан. Влизаме в тежка серия. 15 дни работихме добре. Сега имаме кратка пауза. По принцип съм прекалено взискателен. Всички виждат, че лимитиран емоциите си. Имам забележки, но оценявам това, че на играчите не им е лесно да влизат за 3-4 минути, да се адаптират и да бъдат максимално полезни. Всички неща, които се случват в негативен план имат своето обяснение. За мен е важно старанието, което се полага и това, че успяваме да предизвикаме съперника да допуска грешки. Това е основната наша задача. Срещу Черно море не бях доволен от борбите в нападение. Но пак казвам, големи поздравления за момчетата на Черно море Тича!

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Тити Папазов, Левски Лукойл
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи