Стефан Михайлов: Далеч сме от силните отбори в Европа


Стефан Михайлов: Далеч сме от силните отбори в Европа
(сн. lap.bg)
17-11-2017 16:50 | Мария Маринова

Старши треньорът на женския национален отбор Стефан Михайлов обясни причините за двете загуби на България в европейските квалификации. Тимът ни отстъпи у дома на шампиона Испания, а след това претърпя поражение и от Украйна като гост. Пред BGbasket.com наставникът заяви, че все още нямаме сили да се противопоставим на силните отбори в Европа.

 

„Равносметката е, че сме доста далеч от най-добрия отбор в Европа и един от водещите тимове. Заради някакви недоразумения в украинския национален отбор, той не успя да влезе в първата осмица на Европейското, иначе е изключително силен. Просто сме доста далеч от тяхното ниво. Отделно контузиите, които ни сполетяха преди и по време на мача с Украйна, също оказаха влияние. Изобщо не бяхме конкурентноспособни. Отборът на Испания показа, че играе от началото до края, за да докажат постоянно и навсякъде, че са най-добри. Ние го усетихме това, а също и Холандия, която загуби с 66 точки. Разликата с тези отбори е голяма, а групата ни е много тежка. Най-положителното нещо е, че на мача в София залата беше доста пълна и имаше подкрепа за момичетата.“, заяви Михайлов.

 

„Това е реалната картина в момента и съотношението на силите. Има много силни отбори и за съжаление сме доста далеч от тях. При тегленето на жребия бяхме в четвърта урна с най-слабите отбори. Борбата ни оттук нататък е за следващия цикъл да не сме в тази урна, а по-нагоре, за да имаме по-благосклонен жребий. Сегашният ни жребий е жесток, в момента испанският отбор е непобедим в Европа.“, добави треньорът.

 

Най-лошото от тези мачове, според Стефан Михайлов, не са загубите, а контузиите в отбора. Още преди началото на квалификациите Виолина Кочева имаше травма, а след мачовете с проблеми са още Диана Войнова, Радостина Димитрова и Цветомира Шаренкапова. Най-тежко обаче е състоянието при Жаклин Златанова, която пропусна първия мач срещу Испания, а срещу Украйна напусна принудително игрището след само седем минути игра. „Най-лошото е тежката контузия в коляното на Жаклин Златанова, на която днес й бе направен преглед“, разкри селекционерът.

 

Той сподели, че вниманието му вече е насочено към следващите срещи на България от квалификациите – срещу Холандия и Испания. „Холандия е отбор от нашето ниво и гоним победа срещу него. Ще опитаме и да подобрим представянето си срещу Испания. Това са мачовете, които ни предстоят през февруари. За това къде ще бъдем в класирането е много рано да се говори.“

 

Стефан Михайлов обаче бе категоричен, че за да бъде националният отбор на ниво, трябват промени в целия женски баскетбол у нас. „Трябва да се работи от началото до края, както например е в Испания. В националния отбор няма много време, разполагаме с четири до шест дни преди мачовете. Всички баскетболистки, без значение дали са в националния отбор или не, трябва да тренират много повече, отколкото сега са го правили, за да можем да настигнем другите отбори. Лятото не трябва да се почива по четири месеца, а да се работи 365 дни в годината. Който мисли, че е тренирал много, трябва да започне да го прави пет пъти повече.“, завърши наставникът.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България (жени), Стефан Михайлов
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи