Треньорите на България – Радомир Стоянов


Треньорите на България – Радомир Стоянов
27-05-2017 14:09 | Мария Маринова

BGbasket.com продължава рубриката си „Треньорите на България“, в която Ви срещаме с млади баскетболни треньори. Целта е да научите повече за тях и за работата им с подрастващите . Треньорите споделят и проблемите, пред които са изправени, както и възможните им решения. 

 

Следващият ни гост е Радомир Стоянов. Той е роден през 1986 г. в Сливен. Започва да играе баскетбол в родния си град, а от три години вече работи като треньор. Основната му цел е да научи децата на всеотдайност и дисциплина, както и да изгради у тях качества, които ще са им полезни в живота.

 

Ето какво отговори Радомир Стоянов на нашите въпроси:

 

- Кой отбор водите и на каква възраст?

-  Треньор съм в БК Сливен Баскет. Водя момчета от 10 г. до 14 г.

 

- От колко време работите в треньорската професия и колко отбора сте водили през кариерата си?

- Треньор съм от три години. Водил съм момчета до 10 г., 12 г. и  14 . Този сезон съм треньор на отборите до 12 г. и 14 г.

 

 - Тренирали ли сте баскетбол и какво образование имате?

- Тренирал съм баскетбол осем години в родния си град Сливен, но поради контузия в коляното спрях да се занимавам със сериозни тренировки.  Завършил съм степен бакалавър - специалност  Педагогика в университета в Мъртъл Бийч, щата Южна Каролина в САЩ. Завършил съм треньорска школа в САЩ. Сега карам СДК (след дипломна квалификация) специалност Баскетбол в НСА. 

 

 - Ако образованието Ви е „Треньор по баскетбол“, доколко то Ви беше полезно? На какво Ви научи и какво не? Какво липсва в образователната система?

- На мен образованието ми даде основата, но ако искаш да си успешен треньор, трябва всекидневно да четеш, да гледаш материали, да взимаш опит от по-можещи и по-знаещи треньори. В образователната ни система липсват много неща,  тя е отражение на държавата ни в момента, но това е друга тема.

 

- Какви проблеми срещате най-често при работата с подрастващи?

- За мен лично проблемите са два основни. Първият идва от училищата. До 4-ти клас в часовете по физическо се играе само и единствено народна топка, или тези часове са заменяни с математика или друг предмет. И когато тези деца дойдат в залата по баскетбол,  не знаят  кой им е левият и кой десният крак, нямат никаква двигателна култура. Вторият проблем идва от средата, в която израстват нашите деца. Повечето са презадоволени от всичко и трудно можеш да ги накараш да се борят и да постигнат нещо. Все пак не трябва да се оплакваме, а просто ние като треньори да вложим малко повече труд и най вече желание и си мисля, че нещата ще се получат.

 

- Къде децата Ви най-много се затрудняват?

- Децата се затрудняват най-много с физическата подготовка. Както вече Ви казах, повечето от децата, които стъпват за първи път в залата, идват без никаква двигателна култура. Много е трудно да учиш едно дете на основните неща в баскетбола, ако не може да бяга, скача и да балансира тялото си.  

 

Цялото интервю с Радомир Стоянов може да прочетете ТУК в сайта за детско-юношески спорт Viasport.bg.

 

 - Подкрепете ни и като се абонирате за канала ни в YouTube


Абонирай се за канала на СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

Следвайте BGbasket.com в Instagram


Тагове: Треньорите на България, Радомир Стоянов, Сливен Баскет
BGbasket.com има нужда от Вас, за да продължи да съществува

Подкрепете BGbasket.com


Коментари
Други новини