Алекс Симеонов: Мислех, че е лесно да си чужденец и да играеш навън, но не е така


Алекс Симеонов: Мислех, че е лесно да си чужденец и да играеш навън, но не е така
30-04-2017 13:30 | Мария Маринова

През този сезон българският национал Алекс Симеонов пое към ново предизвикателство. За първи път в кариерата си баскетболистът игра в чужбина, където носи екипа на втородивизионния испански Гипускоа. За кратко време той се превърна в ключов играч за своя тим, като помогна за спечелването на титлата в ЛЕБ Оро и промоция в елита на Испания. Пред BGbasket.com Алекс Симеонов направи равносметка на първия си сезон извън България и сподели за предизвикателствата и трудностите, през които е преминал. Бившият капитан на Левски разкри и какво мисли за представянето на „сините“ в НБЛ и сподели очакванията си за плейофите у нас.

 

- Алекс, каква е оценката ти за изминалия сезон и доволен ли си от представянето си?

 

- Не съм особено доволен от представянето си, защото в началото на сезона не започнах много добре и не можах да разгърна потенциала си. Но за моя радост в най-важните моменти показах какво мога и помогнах на отбора да спечелим първенството.

 

- Какво е мнението ти за нивото на ЛЕБ Оро?

 

- Мисля, че нивото тук е високо. Има играчи, който са играли в едни от най-силните отбори в Европа. Всички отбори се борят за влизане в ACB и се инвестират доста средства в тях. Също така има голяма посещаемост на доста от мачовете, което прави гостуванията много тежки. На практика няма отбори, които да са непобедени от тимове от втората половина на таблицата. Доста оспорвано е първенството и интересно с много завързани мачове, които до края не знаеш как ще завършат.

 

 

- За първи път играеш извън България. Какво е да си в ролята на чужденец и как те приеха твоите съотборници и феновете?

 

- Да си чужденец, и то българин, не е много лесно. В началото всички ме приеха малко скептично, но с течение на времето станахме близки. Ролята ми беше да помагам на титулярната им четворка. Смятам обаче, че успях да се докажа и когато беше важно в последните мачове, когато се решаваше дали ще сме шампиони, треньорът ми гласуваше доверие и аз завършвах двубоите. Преди смятах, че е много хубаво да си чужденец и да играеш навън, защото виждах как играчи от други страни идваха в България и бяха царе, но не се оказа точно така.

 

- Лесно ли се адаптира към начина на живот в Испания?

 

-  Първите месеци ми беше трудно, но след това нямах проблеми.

 

- Ще останеш ли в Гипускоа и през следващия сезон?

 

- Засега не мога да кажа нищо относно следващия сезон.

 

 

- Започнаха плейофите в НБЛ. Остава ли ти време да следиш българското първенство и какво мислиш за представянето на Левски 2014 през този сезон?

 

-  Следях всички мачове, които мога и особено тези на Левски. Не ми е никак приятно мястото, на което се намира отборът и смятам, че момчетата могат много повече. Вярвам, че след дъжд идва слънце и скоро ще дойдат по-добри времена за отбора.

 

- Направи прогноза кой ще стане шампион. Мислиш ли, че някой отбор ще успее да прекъсне доминацията на Лукойл Академик, както го направи Левски преди три години?

 

- Лукойл е безспорният фаворит, но мисля, че останалите отбори ще могат да им се противопоставят, ако играят на максимума на възможностите си. Не съм много добър в прогнозите, но смятам, че се очертават интересни мачове, които ще проследя с интерес.

 

- Какви са плановете ти за лятото? Предстоят и квалификации за националния отбор, ще намериш ли време за почивка?

 

- Време за почивка няма да имам кой знае колко, трябва да обърна внимание на образованието си. Искам да наблегна на някои неща в играта си, които смятам, че мога да подобря за времето, което ще имам между квалификациите, ако бъда повикан, и следващия сезон.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Алекс Симеонов
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи