Архивите говорят: Шампионският отбор на Балкан от 1987 година


Архивите говорят: Шампионският отбор на Балкан от 1987 година
23-01-2015 22:01

BGbasket.com продължава с рубриката “Архивите говорят”, в която ви припомняме значими и интересни събития от едно време. Днес ви представяме публикация от в-к „Народен спорт“ за финала на шампионата в родното първенство през 1987 година, когато шампион на България по баскетбол става отборът на Балкан Ботевград.


Публикуваме статията почти без никаква редакторска намеса:

 

в-к „Народен спорт“, 9 май, 1987 година

 

Балкан (Ботевград) – Безпалационен шампион


• На второ място „Левски Спартак“, на трето – „Спартак“ (Плевен)  • По-силният заслужава уважение, бивши шампиони

 

За втори път след 1974 година Балкан Ботевград е шампион по баскетбол на България. Успехът на ботевгрдчани може да се окачестви като най-голям, защото те вече бяха извоювали и Купата на НРБ. (б.а Народна република България). А златните медали в първенството спечелиха по най-убедителен начин, побеждавайки и в двете финални срещи „Левски-Спартак“. Бронзовите медали станаха притежание на плевенчани.


За I място


ЛЕВСКИ-СПАРТАК: Колев 17**, Уандие, Евтимов 15*, Младенов 18, Богданов 13 (Неделчев 5, Моров 6**, Кузов 6, Миланов, Ковачев)

 

БАЛКАН (БОТЕВГРАД): Пеев 19**, Колев 9**, Везенков 23**, Славов 26**, Йонов 17** (Герасимов 8*, Доновски, Бръснашки).

(Забележка: Звездичките във в-к "Народен спорт" се дават от журналисти или треньори за цялостното представяне на състезателя в мача.)

 

Съдии: Ангел Иванов и Христо Грънчаров (София)
Резултат 102-80 (35-44) за Балкан.

 

Такава атмосфера, присъща на наистина големите състезания, зала „Универсиада“ отдавна не познава на баскетболни мачове. И как иначе, нали въпросът опираше за шампионската титла?

Още от самото начало се разбра, че ще стане мач, достоен за завършек на първенството. Балкан бе по-активен в защита и наложи известно предимство. По-късно със същото оръжие Левски Спартак му го отне, дори малко преди края на полувремето поведе с 14 точки и те вече изглеждаха доста солиден аванс. Той обаче бе стопен само за пет минути в началото на втората част. И оттук на сетне догонващите бяха сините. Но в напрегнатото до края на срещата време се видя колко силен и сплотен тим е Балкан, видя се големият дух на неговите играчи, още, че претенциите им за шампионско звание почиват на завидно умение да използуват най-рационално качествата си. Доказаха с играта си, че са най-достойни за титлата, че на тях приляга най-добре. Честито, балканци!

 

Упрек обаче заслужават баскетболистите от Левски Спартак заради лошото си игрово поведение в края на мача, когато по най-брутален начин се втурнаха да спират атаките на съпернка си. Не ги хареса и по-голямата част от привържениците им, които се изнизаха от залата, за да не гледат срама им. Още по-грозно постъпиха след завършването на срещата – не намериха сили в себе си да поздравят победителите, да уважат по-добрия. А това също говори доста...

Христо Кючуков

 

ЗА III МЯСТО


AKАДЕМИК (ВАРНА): Коцев – 31 точки, Костов - 10, Узунов- 8, Стоев – 7, Борисов (Кайряков -5, Русатев, Манчев);

 

СПАРТАК (ПЛЕВЕН): Коев – 18 точки, Антов – 14, Великов – 15, Титов – 6, Рангелов (Пангаров – 9 точки)

Съдии: Камен Тошев и Стефан Станев (София)

Резултат: 62:61 (33-40) за Спартак

 

ВАРНА. В началото спартаковци вероятно не можеха сами да се познаят. Активната защита на студентите така ги звъртя, че в 8-мата минута те имаха актив само от 4 точки (срещу 20 на съперника), постигнати от един кош с фаул и от един сполучлив удар за техническо нарушение. И докато гостите висяха в безтегловност между „да бъда или да не бъда“, домакините, най-вероятно чрез Коцев, методично поддържаха аванса си: в 18-тата минута – 40:22. Точно две минути преди почивката Пангаров, Антов и Великов спасиха положението с три сполучливи удара от зоната на трите точки – 40:33. Студентите не си сложиха обеца на ухото от тази сполука на плевенчани, които продължиха с успех да редуват точната стрелба отдалеч със сполучливи атаки в подкошието, застигаха съперника си в 33-тата минута и на свой ред в 37-та взеха аванс от седем точки. Драмата обаче продължи. Коцев и Кайряков с оръжието на плевенчани доведоха с две тройки резултата до 61:62 секунди преди края. Ответната атака на плевенчани не донесе успех, но Русатев изстреля неточно последната надежда. Плевенчани още веднъж ликуваха на варненска земя, вече като бронзови медалисти зааедно с резервите, невзели участие в днешната среща – Слашки, Енчев, Даков.

Петър Герчев, наш кореспондент

 

За V място ЦСКАДунав (Русе) 99:94 (53:41)

 

За VII място Славия – Лудогорец (Разград) 115:71 (59:39).

 

Крайно класиране: БАЛКАН Ботевград, Левски-Спартак, Спартак Плевен, Академик Варна, ЦСКА „Сптемврийско знаме“, Дунав, Славия, Лудогорец.

 

От „А“ група отпадат Сливен и „Пътен строител“, Шумен, а Академик София и Пирин Благоевград ще участват в квалификационен турнир за попълване на групата.

 

Индивидуални отличия:

За най-добър реализатор - Цветан Антов (Спартак Плевен) – 1024 точки

 

За изпълнител на наказателни удари – Георги Младенов (Левски –Спартак) – 161 (138 или 85.7%)

 

За най-много овладени топки – Цветан Антов - 358

 

Крайно класиране по звезди: 56 – Й.КОЛЕВ (Балкан), 55 Везенков (Балкан), 53- Йонов (Балкан), 52 – Антов, 46 – Коев, 43 – Пеев, 40-Великов, 39 – Д.Мартинов (Лудогорец), Маринов, 38-Марков, (Лудогорец), 37 – Прихов, 35 – Евтимов, 33 – Илиев (ЦСКА), 32- Младенов, Ценов (ЦСКА), 31- Стоев, Мораров, 28 – Цветков и Василев, 27-Колев, Амиорков (ЦСКА).

 (сн.личен архив)

 

 

Отборът на Балкан Ботевград е в състав: Венцислав Славов, Сашо Везенков, Емил Йонов, Николай Пеев, Йордан Колев, Красимир Петров, Николай Фампарски, Герасим Герасимов, Васил Бръснашки и Николай Доновски.

Старши-треньор: Иван Андреев

Треньор: Георги Христов

 

(сн.личен архив)

__________________

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe


Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG

 

Харесайте BGbasket.com във Фейсбук

 

Следвайте BGbasket.com в Туитър


Тагове: Архивите говорят
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи