Девойките не покориха Европа, но обнадеждиха България (част първа) *


Девойките не покориха Европа, но обнадеждиха България (част първа) *
(сн. fibaeurope.com)
07-09-2012 16:59 | Тодор Димитров

Отиващото си лято бе горещо както с температурите си, така и с проявите по баскетболните терени на Европа на българските младежи и девойки. В следващите редове ще стане дума за представянето на националните ни отбори в дамския профил.

 

За женския тим няма смисъл да говорим. Той започна първи надпреварата и първи приключи безславно участието си. Затова няма да говорим за него. Всички останали състави – кадетки, девойки (18) и жени (20), се представиха на ниво. Затова заслужават да им се обърне по-голямо внимание, но няма да навлизаме в детайлни анализи, защото българските специалисти, треньори и състезатели са лесно обидчиви. Ще се опитам само да предоставя фактите пред баскетболната общност, а всеки ще може сам да си направи изводите върху какво трябва да се работи в бъдеще, за да бъдем равностойни на европейския елит.

 

Започваме естествено с тези, които най-много заслужават похвалите – кадетките (16), водени от треньорския дует Цанко Цанков и Венци Гечев, които завършиха на второ място в Дивизия В и спечелиха промоция. Тимът от родени след 01.01.1996 г. имаше най-малко време за подготовка преди първенството в Латвия. Положително беше, че гръбнакът бе от момичетата, които играеха втора година заедно и през сезона участваха на няколко международни турнири, послужили за обиграване. На самото първенство започнахме със загуба от Полша, но след това записахме две победи – над Румъния и Люксембург, като в мача срещу Великото херцогство не играха заради контузии лидерките Мария Камбурова и Борислава Христова.

 

В следващия етап последва поражение от Латвия, но успехите над Словения и Беларус ни пратиха на четвъртфинал срещу Финландия, който до момента нямаше загуба на шампионата. Скандинавките обаче бяха добре познати на нашите от турнирите, за които бе споменато по-горе, и след изключителна игра на основната ни петица – Мария Камбурова, Ива Георгиева, Теодора Динева, Борислава Христова и Таня Енева победата бе факт (70-55). Всички момичета от стартовия състав завършиха с двуцифрен точков актив, Таня Енева и Мария Камбурова направиха и дабъл-дабъл съответно с 15 и 12 борби. Полуфиналът с Латвия решаваше кой от двата състава си осигурява промоция в елита. След почти непрекъсната гонитба в резултата в полза на единия или другия състав, в крайна сметка България спечели с 53-52, а победният кош на Мария Камбурова дойде почти със сирената. Прекрасна комбинация, начертана от Цанко Цанков бе изпълнена перфектно от момичетата, които с право ликуваха – догодина техните наследнички (родени след 01.01.1997 г.) ще играят с най-добрите на Стария континент. Финалът срещу Литва бе загубен, но заслужава да се отбележи, че Борислава Христова реализира 42 точки и заслужено бе избрана в символичната петица на европейското.

 

Изводът от това първенство, е че технически не отстъпваме на съперниците. Физически обаче заради по-малкото време за тренировки или заради контузии на основни състезателки голяма част от отборите са били по-добре от нас. Все пак най-вече с воля е изпълнена целта, за което най-вече треньорският дует Цанков/Гечев заслужава поздравления. Не трябва обаче да се подминава с лека ръка и приносът на хората встрани – Иван Ангелов и рехабилитаторката Румяна Георгиева. Естествено на първо място обаче е трудът и усилията на 12-те момичета, които трябва да си повярват още повече, за да имат успехи и в следващите възрасти.

 

*Забележка: Заглавието се отнася за женското направление, не само за една възраст


Тагове: ЕП за кадетки
Коментари
winbet
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи