Първите баскетболни правила продадени за 4,3 млн. долара


Първите баскетболни правила продадени за 4,3 млн. долара
11-12-2010 12:17

Отпечатаните на две страници правила на баскетбол, поставили в края на 19-и век началото на популярната в цял свят игра, бяха продадени вчера в Ню Йорк на търг на Sotheby`s за 4,3 млн. долара, предаде ИТАР-ТАСС. На две страници са били отчечатани тринайсетте правила. Очаква се парите, получени от продажбата, да отидат в Международния фонд за баскетбол, носещ името на Джеймс Нейсмит, който е бащата на този спорт.

Тринайсетте правила на играта са измислени от учителя по физкултура Джеймс Нейсмит от Спрингфийлд, в американския щат Масачузетс. В един декемврийски ден на 1891 г. той се чудел как да занимава учениците си през зимата и решил да измисли нова игра с топка на закрито. За да тренира точността на възпитаниците си, той закрепил от двете страни на балкона, който на височина от три метра опасвал физкултурната зала, по една кошница от праскови и ги накарал да вкарват в нея топката.

В първата игра участвали два отбора от по девет души. Така се родил съвременният баскетбол. Няколко години по-късно кошниците били заменени с метални обръчи с мрежа, през 1895 г. поставили табла, а през 1897 г. съставът на отборите бил ограничен до петима играчи.

Играта бързо набира популярност в САЩ. Нейсмит, канадец по рождение, починал през 1939 г., три години след като баскетболът става олимпийски спорт.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи