Гергана Иванова: Дивизия А трябва да е задължителна цел на 20-годишните, но нека се движат стъпка по стъпка


Гергана Иванова: Дивизия А трябва да е задължителна цел на 20-годишните, но нека се движат стъпка по стъпка
(сн. FIBA.basketball)
23-06-2024 11:05 | Мария Маринова

Баскетболистката от женския национален отбор Гергана Иванова бе сред водещите реализатори при победата срещу състава до 20 години в първата контрола помежду им в Ботевград. Пред BGbasket.com тя сподели мнението си за представянето на двата тима в мача, както и за предстоящото Европейско първенство в Дивизия B, което предстои за момичетата на Преслав Пешев.

 

„Беше много интересен мач за малкото хора в публиката. Вижда се много липса на защита и в двата отбора. Недопустимо е и за нас, и за тях. Ние получихме 89 точки, те 93. За мен това е най-големият пропуск. От наша гледна точка имам обяснение, ние не сме подготвени чисто физически, нямаме игрови ритъм и до някаква степен беше нормално, без да искам да се оправдавам по никакъв начин“, заяви Иванова.

 

„Много се радвам за момичетата, харесва ми как играят и че са дисциплинирани в нападение. Имат идея и търпение, играят със самочувствие, без да се притесняват, макар че играха срещу Борислава, която е голяма звезда. Много се надявам да постигнат нещо на това Европейско, пожелавам им много успех, ще ги следя и ще ги подкрепям. Целият женски национален отбор е с тях“, категорична бе баскетболистката.

 

Преди пет години тогавашният тим до 20 години спечели промоция в елита, като Иванова, която бе част от състава, вярва, че и сегашният набор може да постигне този успех.

 

„Силно се надявам да стигнат в Дивизия А. Това трябва да им е задължителна цел, но им предлагам да се движат стъпка по стъпка и да гледат мач за мач. За мен е задължително да завършат на първо място в груповата фаза, за да могат след това да си улеснят евентуално пътя напред. Минала съм по този път. Имали сме един успех през годините, надявам се да го повторят“, заяви тя.

 

Относно женския национален отбор Гергана Иванова е категорична, че събирането през лятото е много важно за развитието на тима: „За мен лично това е вторият път през живота ми, в който се събирам с женския национален отбор през лятото. Не мога вече да преброя преди колко години беше първият, сигурно десет. За нас е от изключително значение всяка една минута заедно. Имаме страшно много да работим. Този отбор трябва буквално да се роботизира, за да постигнем някакви успехи. Трябват ни много тренировки и трябва да сме заедно. Единственото време, когато можем да се събираме, е лятото.“

 

Баскетболистката направи равносметка на сезона и с клубния си отбор Измит в Турция: „Давам си нелоша оценка, чисто като отборно представяне. Тимът ни се представи на доста прилично ниво. Мисля, че надминахме всякакви очаквания, завършихме четвърти в редовния сезон. Чисто индивидуално аз съм перфекционист и винаги може по-добре. Началото на сезона не започнах много силно, но с течение на времето успях да се докажа и да спечеля доверието на треньора. Той ми даде и повече игрово време, с което ми дойде и повече самочувствие и мисля, че стоях нелошо на терена. Надявам се да съм си свършила работата за тях и сега гледам напред за следващия сезон.“

 

На този етап обаче Иванова все още няма яснота ще продължи кариерата си. „Засега нямам оферти, изчаквам. За играч на моето ниво те идват малко по-късно през лятото – юли, август, така че чакам търпеливо и се надявам да дойде нещо подходящо за мен“, завърши баскетболистката.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България (жени), Гергана Иванова
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи