Галин Стоянов: Когато не произвеждаш играчи, или внасяш или се примиряваш с това, което имаш


Галин Стоянов: Когато не произвеждаш играчи, или внасяш или се примиряваш с това, което имаш
(Снимка: НБЛ)
01-01-2020 15:24 | Мария Мицова

В началото на новата 2020-а година BGbasket.com се обърна към всички треньори на отборите от мъжкото първенство, за да направят равносметка на изминалата година, да споделят какво очакват от следващата, както и какво е мнението им за настоящото първенство. Ето какво каза наставникът на Черно море Тича Галин Стоянов-Патрика:

 

- Каква година изпращате?

 

Весела Коледа първо, с пожелания за Здраве, Щастие и Любов! Годината, която изпращаме, естествено я разделям на две части, тъй като са два различни сезона. Втората половина на миналия сезон беше завършека на един труден, но обнадеждаващ период за Черно Море Тича, понеже успяхме донякъде да изградим игрови облик. В отборът ни бе Георги Боянов, който стана и статистически МВП на първенството, а за нас беше мотор на отбора. Имахме победи над преки конкуренти, както и успяхме да поднесем пред нашата вярна публика една изненадваща и изключително ценна победа над отбора на Берое, един стойностен отбор с много добър треньор. Мартин Йорданов получи награда за най-прогресирал млад играч, но точно в този отрязък февруари-май бе преследван от нелепи контузии и болести, което забави инерцията му натрупана дотогава. Доста от младите ни играчи не само се докоснаха, а и играха в мъжкия баскетбол. Оставаше само да си извлекат поуките и да подобряват необходимото за предстоящия сезон.

 

Началото на тази състезателна година откъм организационна гледна точка и условия бе стъпка напред за Черно Море Тича като остана да бъде направена и такава от селекционен характер. В някакъв аспект и това се случи като добавихме и някои по-класни играчи, след което се покачиха и амбициите ни. Естествено в тази насока имаме какво още да желаем, но прогресът е факт.

 

Имаме още много работа, особено по отношение на постоянството ни, да няма сривове, които са трудни за преодоляване, особено срещу лидерите в първенството.

 

- Как виждате първенството до момента?

 

По отношение на първенството ни, моята гледна точка е, че коментари от рода "Нивото е паднало" са верни дотолкова, че няма играчи от средна или висока европейска класа. Но и в последните години заплатите на тези играчи, а и като цяло за класните състезатели тръгнаха нагоре. А бюджетите на клубовете у нас не са се увеличили чак толкова много. Така че вече да оплакваме годините, в които Лодърдейл, Смит и други добри чуждестранни играчи с подобна класа са демонстрирали нивото си у нас, няма смисъл. Това е лично мнение, разбира се.

 

Нивото в момента е каквото сме си го направили и вероятно заслужаваме, има 5 откроени отбора, което е и на база бюджети. В повечето отбори има по един или двама чужденци на добро ниво. Останалите са малко от зор.

 

Така че ако искаме по-високо общо ниво, ще трябва да си създадем играчи, а не да чакаме някой друг да ги създаде и наложи. Защото в един момент всички клубове, които произвеждат и налагат млади играчи, ще спрат да го правят, добрите български играчи ще станат дефицит, а оттам следствията са ясни.

 

Когато не произвеждаш, ти се налага или да внасяш или да се примириш с това, което имаш. И не е само в баскетбола това правило.


- Какво си пожелавате за новата година?

 

На себе си пожелавам здраве и по-малко нерви, на Черно Море Тича - по-успешни дни, финансова сигурност, търпение и дългосрочна стабилност, а на българския баскетбол от сърце желая правилна посока и вярна преценка на приоритетите. Весели Празници на всички приятели на баскетбола!

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи