Често срещани пропуски при физическата подготовка на спортистите в България (II част)


Често срещани пропуски при физическата подготовка на спортистите в България (II част)
24-05-2023 15:35 | Антонио Костов

Кондиционният специалист Антонио Костов* започна поредица от статии в блога си в BGbasket.com, които са свързани с широката тема за здравето и спорта. Ето и продължението на "Често срещани пропуски при физическата подготовка на спортистите в България." (ПЪРВАТА ЧАСТ ЧЕТЕТЕ ТУК)

 

Част 2 - Грешки и заблуди при работата с тежести.

 

Tова е една тема, в която има доста противоречия и то с основание. Налице са и доста заблуди.

 

Страх от работата с тежести:

 

Нека започнем с коментар по темата относно децата и подрастващите.

 

Едно от основните притеснения е твърдението, че работата с утежнения би могла да повлияе ръста. Това вярване е толкова наивно, колкото да си мислим, че ако играем волейбол или висим на лост, бихме станали по-високи.

 

При новородените и растящите деца са активни райони, наречени растежни (епифизни) пластини. В тях се образува нов хрущял, който впоследствие се вкостенява и по този начин костта се удължава. Обикновено около 20-годишна възраст тези растежни пластини се превръщат окончателно в кости, като се калцифицират - така ръстът бива обособен. Тези процеси на нарастване са почти изцяло генетически предопределени.

 

 

Те все пак биха могли да се компроментират при много голям глад, драматични контузии или прием на някои видове допинг, които „затварят“ тези растежни пластини. Днес проучванията твърдят, че работата с адекватно съпротивление предпазва от контузии и развива опорно-двигателния апарат на децата, когато говорим за адекватно построена програма.

 

“Въпреки, че редица специалисти са резервирани относно прилагането на силови натоварвания при деца, заради потенциалните негативни ефекти върху растежа и развитието им, няма категорични доказателства за подобни вредни ефекти.“ (Кraemer, W. et  al., 1989; Blimkie, C, 1993: Falk, B., Tenenbaum, G., 1996; Faigenbaum, A, 2000)

 

Всъщност е установено точно обратното – редовното практикуване на упражнения с утежнения заякчава костите, като това важи за лица във всяка възраст и от двата пола. Понастоящем треньорите и лекарите са единодушни за ползите от силовите тренировки за укрепването на подрастващите. (Malina, R.,1994; Falk, B., Eliakim , A., 2003; Vicente-Rodriguez, G., 2006; Панайотов, В., Мускули, културизъм, фитнес, силова подготовка, 2018)

 

Голям брой деца и младежи използват редовно силови натоварвания и редица големи медицински организации подкрепят тези активности, когато са адаптирани по подходящ начин за детския организъм. В САЩ са разработени училищни програми за физическо възпитание, които са специално предназначени за използването на силови упражнения за здравословно развитие на мускулната сила и развитие на подрастващите. (Americat Ortopedic Society for Sport Medicine, 1988, Faigenbaum, A. et al., 1996; American Academy of Pediatrics, 2001; British Association of Exercises and Sport Science, 2004)

 

Всичко това, обаче в никакъв случай не значи, че „големите тежести“ трябва да са част тренировките при най-малките. Ето защо:

 

 

В различните възрасти са активни т.нар. сензитивни периоди. „Сензитивните периоди“ са времеви отрязъци от развитието на индивида, в които oпределени физически качества се повлияват най-оптимално от съответните тренировъчни дразнители. (Църов, К., Джорджевич, Б., Баскетбол, стр. 43 , 1997)

 

Освен да влияем на въпросните физически качества в сензитивния период, ние бихме могли да разширим диапазонът (обхватът) им на развитие. Този диапазон не би могъл да бъде повлиян, след като периодът му отмине. С други думи ако се занимаваме с работа, включваща максимални и субмаксимални силови натоварвания в по-ранните етапи от развитието на атлета (когато не е момента за развитие на този тип сила), ние изпускаме момента за развитие на дългосрочния му капацитет по отношение на координация, бързина, ловкост и др.

 

„Важен фактор за развитието на мускулната сила при децата е развитието на нервната система. Ако тя не е завършена, е невъзможно да бъдат изпълнени бързите, мощните и фините движения. Това се случва при сексуалното съзряване . С оглед на това не се очаква децата под тази възраст да реагират на тренировъчните стимули по сходен с възрастните начин.“ (Панайотов, В., Мускули, културизъм, фитнес, силова подготовка, 2018)

 

Друга причина, поради която не трябва да прекаляваме с тежестите е, че координационните възможности при детето не са на нужното ниво, а това крие риск от травми. Също така залавните места на мускулите и цялостната кондиция на опорно-двигателния апарат не толерира големи тежести, граничещи с максимума (важно е да се каже, че често оптимумът се бърка с максимума, което трябва всячески да се избягва).

 

След преминаването на горепосочената възраст (15-16 г.) с последователност и дозираност може да добавим и по-сериозни тежести. Преди 15-годишна възраст има доста упражнения с умерено съпротивление, които биха повлияли доста благотворно, дори чудесно на младия спортист, стига те да не са от максимален или субмаксумален характер.

 

Важно е да се има предвид, че в някои случай биологичната възраст се различава от календарната, което автоматично означава, че горепосочената възрастова граница не е фиксирана. Често има индивиди, с които на 15 години не е настъпил момента за максималните и субмаксимални утежнения и обратното. От голямо значение е и натрупаният опит от детето.

 

Нека обобщим: 

 

Силовите тренировки не могат да нарушат растежа. Те са подходящи при децата, когато са с по-ниска интензивност и обем и правилен подбор. Максималните натоварвания преди половото съзряване трябва да се избягват, защото детето няма да реагира на този стимул и от друга страна тялото не е подготвено за този тип натоварване, което крие риск от травми.

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи