Любомир Минчев: В чужбина е тежко, но опитът там ме амбицира


Любомир Минчев: В чужбина е тежко, но опитът там ме амбицира
(сн. facebook.com/kbtrepca)
05-12-2022 14:05 | БТА

Бившият национален селекционер по баскетбол Любомир Минчев, който наскоро се раздели с косовския си клуб Трепча, заяви, че след натрупания опит в чужбина е още по-амбициран. Наставникът коментира нивото на баскетболното първенство в Косово, сравнено с това в България, представянето на националния тим на страната, необходимостта от силен състезател на позицията гард и показаното от най-успешния български баскетболист към момента Александър Везенков.

С Трепча българският специалист спечели Купата и Суперкупата на Косово, но в края на октомври напусна клуба и в момента е в България.

 

Аз съм с положителни емоции от престоя ми в Косово. Смятам, че от миналата година, от началото на подготовката досега в края на октомври бях в отлични отношения с ръководството. Причината, поради която се разделихме беше, че имаше сериозен натиск, не мога да си го обясня, от страна на феновете.

 

По време на престоя ми играхме в четири турнира като и в четирите стигнахме финал, спечелихме два. Точно след като взехме последния, да кажем четвъртък, в неделя като загубихме вече имаше призиви от феновете. В следващите три мача в цикъл сряда-събота загубихме два от тях и видях, че и самото ръководство се поддава на този натиск. Те имаха желание това напрежение да се свали. Стигнахме до споразумение, защото видях, че те не искат да продължим, а аз като видя, че някой не иска и си тръгвам. Като не иска някой да работи с мен, тръгвам си и толкова“, каза Минчев пред БТА.

 



Попитан за нивото на баскетболното първенство при мъжете в Косово, треньорът заяви: „Не мога да кажа какво е нивото в Косово като цяло, защото има разлика от началото на миналата година, след Нова година и началото на тази. В какво се състои тази разлика? Миналата година имаше едни правила и по Балкански, както и при нас, има отбори, които хитруват. Пестят пари например и след Нова година взимат доста класни попълнения. Началото на миналата година като качество не мога да кажа, че е било чак толкова високо, но след Нова година се взеха доста силни попълнения, естествено ситуацията в Украйна също допринесе, защото доста играчи от там се взеха, така че като качество мога да кажа, че след Нова година доста се вдигна нивото.

 

Сега в началото на тази година те промениха правилата и направиха така, че отборите да не могат да хитруват и от самото начало отборите направиха доста силни селекции. Като конкуренция, хайде да кажа и като качество, макар че има някои отделни мачове или отбори, нивото е доста високо и според мен като конкурентност е доста по-високо от България. Просто миналата година от осем отбора имаше само един, който беше слаб, а тази година няма нито един, който да кажеш, че е слаб. Тази сутрин гледах, че отборът, който миналата година влезе от втора лига, сега е трети или четвърти във временното класиране. Конкуренцията е доста сериозна и всеки може да бие всеки.“

„Освен футболът и баскетболът, и хандбалът там е на почит. Мисля, че имат футболен отбор, който е в групите на една от европейските лиги (б.а. Балкани в Лигата на конференциите). Това са трите водещи спорта там от това, което съм видял“, добави Минчев.

 



На въпрос защо малко български треньори поемат ангажименти в чужбина в последните години, Любомир Минчев смята:Като цяло нямаме чак толкова добър имидж. Според мен едно от нещата е това.“

Нямам ангажименти, в момента съм си вкъщи и се занимавам с мои лични неща. Имам нужда да заредя малко батериите, защото такова нещо не съм правил от 2009 година. Ще използвам този свободен период, ще отида някъде, както се казва да си сверя часовника, да погледам тренировъчен процес. За мен това има и положителна страна. Разбира се, че този опит в чужбина ме амбицира. Но е тежко, доста е тежко в чужбина. Настроението специално в Трепча се сменят бързо, но за мен не беше изненада това“, продължи треньорът.

Той не е спирал да следи случващото се в българското първенство по баскетбол за мъже и смята, че намалените финансови възможности на някои от отборите се отразява.

 

„И в Косово като бях следях случващото се в българското първенство. Сега наистина имам повече свободно време. Гледам мачове, да. Казах, че според мен в момента първенството в Косово е на доста по-високо ниво. Миналата година например след Нова година имаше трима бивши играчи от НБА там. И тази година също има такива играчи. Не мога да сравнявам водещите отбори там и тук, но като цяло лигата като конкурентност, като интерес – всяка зала е пълна, а за билети феновете ходят от сутринта. Имам снимки от залата на нашия клуб, когато трябва да сме домакини и да се отворят касите, от два часа преди това има поне 200 човека, които чакат да се отворят. Няколко пъти идва полиция, когато се продават билети, защото става доста тежко за контрол.“

 



На въпрос дали има спад в нивото в България от преди заминаването си за Косово, Любомир Минчев отговори: Според мен има и този спад е отражение първо на финансовите възможности на клубовете. Някои може да са ги запазили, но има отбори, при които финансовите им възможности са спаднали и след това спада и качеството, и конкурентоспособността. Може би в България има конкурентност, но на по-ниско ниво и например Рилски спортист се отличава.“

По темата за представянето на националния отбор за мъже на България в последните два мача от квалификациите за Евробаскет 2025 и зависимостта от липсата на Дий Бост и Александър Везенков, Минчев коментира:

 

За мен не играхме добре в последните два мача. Трябва да се прави разлика, защото в първите бяха Бост и Везенков. В следващите два мача ги нямаше тези двама играчи, а до голяма степен тези двама баскетболисти бяха и по мое време барометърът за представянето на отбора. Ние с тях двамата или само единия сме били и преди до голяма степен равностойни на всички състави, с които сме играли. А когато ги нямаше, дори и Станимир Маринов го нямаше, Русия ни разби с 40 точки. Независимо, че тогава участва натурализиран американец – Джейсън Уошбърн, който дори вкара 20 точки на руснаците. Имаше и други основни играчи, които сега малко или много се подменят зарази възрастта, но те двамата за мен до голяма степен са барометър за представянето на националния отбор.“

Минчев смята, че наличието на класен състезател на гардовата позиция е от голямо значение за тима. „Още по мое време имаше голяма дискусия какъв играч ни трябва – дали гард или център, а моето лично мнение аз съм го изразил със селекцията естествено, с Дий Бост. Не случайно казах за Джейсън Уошбърн и мача с руснаците. За мен една от най-важните позиции или може би най-важната в днешния баскетбол е гардът. Но първото нещо, от което се нуждае националният отбор е производство на местни играчи. За да се помогне за краткосрочен или средносрочен план се гледа натурализация, но генерално, за да се подобри нивото на националния отбор и конкурентоспособността на нашия отбор, трябва да има производство на български играчи. Без това няма как да се подобрят нещата“, обясни специалистът, който в България е водил отборите на Левски, Лукойл Академик, Черно море и Берое.

Попитан дали вижда млади състезатели, които се отличават, треньорът заяви: „Не искам да казвам имена, защото ние много бързо възхваляваме даден играч и много бързо се отказваме от него. Не искам да казвам нито имена, нито да правия такива констатации. Националният отбор си има своите проблеми и мисля, че може да има и по-големи в перспектива.“

 



Колкото до мнението му за представянето на Александър Везенков от началото на сезона в Евролигата и какво го отличава от другите, Любомир Минчев изтъкна сериозността на крилото в самоподготовката.

„Моето мнение не се различава от на другите. Той от миналата година прави доста силни сезони. Миналият му беше според мен един от най-добрите. Единствено трябва да бъде здрав и да продължава по този начин да играе. Наистина му се радвам на него и му пожелавам успех, да стигне с Олимпиакос пак до Финалната четворка на Евролигата.

 

Много неща го отличават. Първото е сериозността, с която той гледа на самоподготовката си. Малко хора знаят, че в последните няколко години, дори съм правил компромис с това той да закъснее за лагер на националния тим, защото е бил в САЩ на подготовка там. Това е едно от нещата – сериозността, с която той гледа на своята самоподготовка в почивните периоди. След това интелектът, естествено нещо, което му е дал Господ – ръка, с която на вкарва, но ето виждате, че той не разчита само на едно нещо, на стрелбата си, а неговите точки идват по всякакъв начин. А и той не се явява като някакъв консуматор. Да, той вкарва много точки, но не може да се каже, че е консуматор. Просто има много положителни качества, неговата дисциплина, самодисциплина, завърши Минчев.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Любо Минчев
Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи