Спас Ставрев: Университетските 3х3 шампионати винаги са в крак с времето


Спас Ставрев: Университетските 3х3 шампионати винаги са в крак с времето
Спас Ставрев с Александър Димитров
18-04-2022 17:05 | Иван Вълчанов

В края на март се проведе десетото издание на университетския 3х3 шампионат. Десетилетната история показва традиция, особено за толкова нов спорт, а основен двигател и организатор през всички години е доц. д-р Спас Ставрев - преподавател по баскетбол в УНСС и член на комисията за баскетбол 3х3 към баскетболната федерация, когото потърсихме за коментар. През годините първенството се организира от АУС "Академик" с подкрепата на БФБ и BGbasket.com като медиен партньор.

- Първото издание се проведе в УНСС, когато Русенският университет и МГУ „Св. Иван Рилски“  станаха шампиони за мъже и жени. Какво се случи и как се разви шампионатът оттогава?

- Влизането в световната 3х3 платформа беше едно от големите постижения, както и голямо улеснение за организирането. Пропуснахме само една година - 2020, по обективни причини. Идеята е да се разширява географията на шампионата и все повече университети от различни градове да се включват. Като главен организатор от първото издание се старая да мотивирам колегите да се участват. До момента сме провеждали първенства в шест града.

- Как се интегрира баскетбол 3х3 в студентския спорт - не само участията на представителни отбори, но и в редовните занятия, които провеждате като преподавател?

- Според мен е много ценно, има и голям интерес. Ние в УНСС сме специално подготвени - имаме официалните топки за 3х3, а на студентите им е любопитно да пробват този начин на игра. Предстои да вкараме и отделна програма за 3х3 в университета, до момента в България това е направено единствено от МГУ „Св. Иван Рилски“ . Отдавна на нашите спортни празници организираме вътрешноуниверситетски 3х3 турнир. Интересът специално в УНСС е голям, а доколкото имам наблюдения, това е така и в други големи университети от цялата страна. Също така забелязвам все повече научни статии, изследващи баскетбол 3х3.

- Тази година победителят в турнирите и по тройки, и по стрелба е представител на УНСС. Кои са най-големите успехи на университета в шампионатите?

- Жените са национален шампион за 2013 г. с доц. Лариса Касабова, те участваха и на европейско университетско първенство и спечелиха бронзов медал. В мъжката част до миналата година винаги бяхме близо - играли сме два полуфинала през годините, но нямахме медал. Миналата година станахме шампиони, а тази година на финала срещнахме Шуменския университет, който беше подсилен от играчи от НБЛ, игра стабилно през целия турнир и заслужено е шампион. Нашият състезател Александър Димитров, който е от шампионския състав от миналата година, спечели и двата индивидуални турнира. След изиграване на два поредни мача той успя да вкара 8/9 от тройката и направи най-зрелищните забивки в конкурсите. Миналата година той също беше най-добър в забивките, но на финала искаше да покаже нещо, което правят трудно и играчи от НБА и имаше нулев резултат, затова не спечели. Тази година обаче журито беше единодушно. За първи път в историята на шампионата един състезател печели и двата конкурса.

- Влизаме във второто десетилетие на турнира. Какви са идеите за развитие и как виждате бъдещето на университетското 3х3 първенство?

- Една от идеите бе приветствана от всички колеги - да включим и смесени отбори от мъже и жени. На първото световно първенство в Гърция през 2012 г. имаше такъв турнир, който Франция спечели. Аз съм в пряк контакт и с г-н Коста Илиев, който е в основата на това 3х3 да се случи във ФИБА и да стигне до олимпийски мащаб. В негово лице намирам абсолютна подкрепа. Президентът на БФБ г-н Георги Глушков също е съпричастен и подкрепя всичко, което правим.

Друго ново е, че шампинонът на университетското първенство се класира директно за осминафиналите на националното първенство - отборът на ШУ имаше тази възможност като победител, но отстъпи мястото си и то ще бъде заето от УНСС. Тимът на ШУ ще вземе участие в европейския университетски 3х3 шампионат в Лодз, Полша.

Националните университетски шампионати винаги са в крак с времето - последният например се проведе по най-новите официални правила на ФИБА, приети само месец по-рано.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи