Въпроси и отговори: Изложи ли се САЩ на това световно?


Въпроси и отговори: Изложи ли се САЩ на това световно?
(сн. FIBA.basketball)
14-09-2019 15:00 | Николай Костов

САЩ зае седмото място на световното първенство в Китай. По този повод - коментар за цялостното представяне на този отбор и отговори на няколко въпроса от анализатора Николай Костов.

 

Започваме от най-важния.

 

Изложиха ли се американците на това първенство?

 

За хората, които следят НБА отблизо трябваше да е пределно ясно, че този отбор на САЩ може да загуби от абсолютно всеки.

 

Звездите на лигата подценяват опита от тези първенства и масово отказаха да се състезават, за да се готвят в някакви залички из Америка, играейки срещу никакви играчи. За мен е голяма грешка да не се оценя огромният опит, който се придобива от това да се изправиш на такъв форум срещу толкова подготвени защити. Както самия Попович каза всеки мач е различен за разлика от НБА, където долу горе знаеш какво те очаква всяка вечер, то на форум като този отборите хвърлят най-различните защитници и стратегии срещу всеки играч.


Конкретният отговор тук е не, тези които отидоха на първенството, не се изложиха.

 

Каква беше идеята на Грег Попович с този състав?

 

Предвид играчите, които останаха (масово никой от тях най-вероятно не е познат на широката аудитория) Поп нямаше много опции и заложи на това, в което най-много вярва. Още първата му тренировка започна с любимия пробив и отклоняване и от там стана ясно. В нападение се търсеше игра на пробив, раздаване на топката и максимално високопроцентни стрелби. Стреляха се 29.6 тройки, което е в днешния свят изглежда нормално, като успеваемостта се закова на 34.9%.


Максимата, че най-често стигаш дотам, докъдето те отведе най-добрият ти играч, е много вярна в този случай. Когато стана време да се решава мачът срещу Франция (където САЩ отпадна) Попович даде топката в ръцете на Кемба Уолкър, въпреки невероятния Мичъл през първото полувреме, и Уолкър трепна. Не успя да завърши до ринга през Гобер и пропусна степ-бек стрелбите си.


Няколко думи и за защитата. САЩ се опита да пази пик-н-рол с двама играчи (drop), за да не се позволяват отворени стрелби, а, когато бяха с ниския си състав играха със смени. На моменти се видя и любимото на Поп нападане на топката, но то липсваше в най-важните моменти.

 

Можем ли да правим изводи за Американската баскетболна система от този отбор?

 

За мен да. В Америка системата произвежда много и изключително качествени външни играчи предимно реализатори. Това, което не успяват да създадат е разнообразни високи играчи. В пъти повече харесвам Йокич и Гобер от колкото всеки един висок американски център, не само в този състав, а цялостно.

 

Мога да говоря още много, но ще ви оставя дотук, дано съм бил полезен.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Световно първенство 2019
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи