Везенков: Надявам се тази победа да е началото на промяната в българския баскетбол


Везенков: Надявам се тази победа да е началото на промяната в българския баскетбол
(сн. LAP.bg)
13-09-2018 21:27 | BGbasket.com

Александър Везенков коментира победата на българския национален отбор срещу Франция в Ботевград в мач от квалификациите за световното първенство догодина:

 

„Това е най-сладката победа в кариерата ми. Искам да посветя тази победа на баба ми, която почина преди десет дни. Тя винаги гледаше мачовете и ми е много мъчно, но такъв е животът. Колкото до мача – трябваше да остане една минута до края, за да повярвам какво се случва. Момчетата дадоха всичко от себе си – някои вкарваха, някои пазеха, някои помагаха от пейката, но това е отборният дух и затова играем отборен спорт.

 

Тази победа е много сладка, но да не забравяме, че след три дни отново имаме мач и трябва да сме също мотивирани и концентрирани. Вкарали са ни 23 точки през второто полувреме. Това е изключително силно представяне в защита. Всичко започна от защитата, от яката битка. Мисля, че самочувствието ни ще се вдигне, защото показахме, че можем да играем срещу най-силните. Русия обаче са силен отбор, у дома играят много силно и това е просто една победа, на която днес ще се зарадваме, но утре пак сме на тренировка. Трябва да вървим стъпка по стъпка.

 

Ще бъде трудно срещу Алексей Швед, който е топреализатор на Евролигата. Всичко трябва да се случи отборно – не може един човек да пази такъв тип играчи. Надявам се да имаме същата енергия, да си починем и да се борим с Русия.

 

Събрахме се само за четири дни и никой не вярваше, че ще бием, но ето че го направихме. Винаги е сладко да играеш пред родна публика и се надявам тази победа да е началото на промяната в българския баскетбол, защото стигнахме дъното. Като няма по-надолу, трябва да вървим нагоре. Надявам се след тази победа всички да се обединят за доброто на българския баскетбол, да няма скандали, да няма грозни сцени и да работим заедно.

 

Няма как в момента да мислим за класиране – много сме далеч от тази цел. Ако победим Русия може би ще мислим за това, но засега това е просто една победа. Може би това ще ни накара да съжаляваме за миналите загуби. Но в момента важното е добрата атмосфера в отбора да се запази, защото на предните квалификации нямахме този хъс, който имаме в момента.

 

Знам, че няма да дойда през сезона. Олимпиакос направиха компромиса да ме пуснат сега – знаете, че някои отбори не пуснаха играчите си. Винаги съм щастлив да играя за България, но просто няма как. Ще бъдем в много важен период от сезона и отборите искат всички играчи да са на линия, което е нормално.

 

Нека не очакваме нищо голямо, просто защото все още не сме в изгодната позиция да гледаме много напред. Нека се съсредоточим върху мача с Русия, която има много добри състезатели. Винаги съм бил реалист – да, ако бяхме били Финландия и Чехия, сега щяхме да празнуваме, но трябва много да се борим. Дори да паднем в Русия, е важен начинът, по който ще изглеждаме – трябва да сме заедно, да имаме тази енергия и всеки да даде всичко от себе си.“

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Александър Везенков, България, Франция, Световно първенство 2019
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи