Легендата Тодорка Николова: Искаме да запалим хората в Пловдив и по женския баскетбол


Легендата Тодорка Николова: Искаме да запалим хората в Пловдив и по женския баскетбол
07-09-2018 12:42 | Мария Мицова

Една от легендите на пловдивския баскетбол Тодорка Николова успя отново да върне отбора на Академик Пловдив в женското първенство.

 

Именно тя бе старши треньор на тима, когато той за последно имаше отбор при жените през 2011-а. Сега, с помощта на Пламен Стоянов, до неотдавна президент на Асеновец 2005, Академик Пловдив ще участва в женската А група.

 

"Идеята ни се роди още преди две години, но тогава финансовите пречки се оказаха повече. Пламен Стоянов и всички от Асеновград ни съдействаха сега, за да успеем да организириме нещата и да се върнем в женския баскетбол," разказа Тодорка Николова за BGbasket.com.


Тя сподели плана на клуба да разминава мачовете си с тези на мъжкия Академик Бултекс 99, за да могат хората в Пловдив да подкрепят и гледат и двата отбора, и да се върне интересът към женския баскетбол.

 

"Навремето всички национални състезателки идваха от Пловдив, а и треньори. Играли сме Купа Ронкети с Академик Пловдив. Тези момичета, които са в момента, дано се развият. Но е много трудно при момичетата. Започваме в едно училище, и от 39 момичета за няколко години остават само 2. Много е трудно, но не искам да се оплакваме," допълва още именитата треньорка.


Тя признава и за един от основните проблеми на нашия баскетбол: "Когато няма отгоре женски отбор се губи смисълът да се работи. От талантливите ни момичета Анастасия Калева замина за Италия, други преминаха в различни български отбори. Дано сега, когато имаме женски отбор, да видят някаква перспектива. Времето ще покаже."

 

"Искаме да запалим хората в Пловдив и по женския баскетбол отново и това да помогне на детско-юношеския спорт тук. И най-вече да се представяме добре," завърши Тодорка Николова.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Академик Пловдив, А група - жени
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи