60-годишен юбилей празнува клуб Вихър от Айтос


60-годишен юбилей празнува клуб Вихър от Айтос
(Снимка: Личен архив)
05-09-2018 13:00 | вестник Народен приятел, Айтос | BGbasket.com

Баскетболен клуб Вихър от Айтос празнува своя 60-годишен юбилей на днешния 5 септември.

 

Дечо Коешинов е безспорният символ на баскетбола в Айтос, човекът, който в най-голяма степен успя да докаже и да популяризира качествата на айтоската баскетболна школа.

 

Бившият баскетболист и настоящ треньор се свърза с BGbasket.com, за да ни разкаже за знаменателна дата.

 

В този ден баскетболната общност в града ще отбележи юбилея на баскетболен клуб Вихър. Коешинов лично направи организацията и събра треньори и състезатели от различни поколения с принос за високия авторитет на този спорт не само в Айтос, но и в България.


НАЧАЛОТО
За първи път в Айтос през 1958 г., преподавател по френски език, известен и до днес като г-н Вълков, сформира група за обучение на деца по баскетбол. След като Вълков напуска Айтос, от 1960 г. до 1963г., друг учител, г-н Тумбев, е основният треньор по баскетбол. В годините от 1965 до 1969-а щафетата поема Иван Топалов, току-що дипломирал се в НСА със специалност Баскетбол. Интересът към баскетбола расте с годините, клубът има свое игрище, отлични треньори, женски, мъжки и детски отбор, които жънат победи.

 

ПЪРВИТЕ УСПЕХИ
През 1973 г. мъжкият отбор на Вихър участва в квалификации в Б Републиканска баскетболна група срещу отбора на Розова долина - Казанлък, а след откриването на Спортната зала през сезон 1974/75 г. е вече участник в Б Републиканската група до 1986 г. Най-доброто класиране на мъжкия отбор е третото място в Б групата през сезон 1984/85 г. Тогава отбора ръководи треньорът Панайот Влаев.

 

БАСКЕТБОЛНИТЕ ХОРА
От 1971 г. името си с баскетбола свързва Драгомир Иванов, който става главен треньор на школата по баскетбол на Вихър . През 90-те години на миналия век в треньорската професия навлизат Радостин Гугалов и Веселин Владев. Под ръководството на Владев айтоската баскетболна школа постига най-големите си успехи. Айтоският клуб става Републикански вицешампион през 1992 г. и се нарежда на четвърто място на Републиканския шампионат през 1993 г. През всичките тези години баскетболът е много популярен в Айтос, срещите събират огромна публика, състезателите са изключително мотивирани - за тях баскетболът не е просто спорт, а начин на живот. Вихър печели престижни турнири и отличия, а Айтос дава на националните отбори на България състезатели от всички възрастови групи. С таланта си от айтоската школа към големия баскетбол тръгват Дечо Коешинов, Димитър Салчев, Злати Костов, Веселин Владев. В трудните години след промените, състезателите на златното поколение тръгват всеки по свой път. След прекъсване, през 2017 г. дейността на Баскетболен клуб Вихър - Айтос е възобновена, благодарение на амбицията и изключителната привързаност към този спорт на Драгомир Иванов, Дечо Коешинов и Веселин Владев.

 

НОВО НАЧАЛО
През 2018 г. баскетболът в Айтос отново дава заявка за изключителна популярност. Над 80 деца вече тренират в Спортната зала под ръководството на Драгомир Иванов и Веселин Владев. Само шест деца ще бъдат тази година в шести клас, останалите са от до V клас. "Мисля, че това е правилното, това е идеята - да започнем от малките и да се върви нагоре. Така се създават състезатели. Дай Боже, след 7-8 години, ако има талантливи деца, ще има и хора, които ще искат да се направи отбор за Б група. Но дотогава има много време. Важно е сега да започнем от началото - децата от малки да тренират, да идват в залата, а не да стоят пред компютрите", казва Коешинов.

 

ИСТОРИЯТА КАТО СТИМУЛ ЗА БЪДЕЩЕТО
Той е събрал свои снимки от годините в клуба и снимки от треньори и съотборници - една богата фотоколекция на баскетбола в Айтос, запечатала моменти от тренировки и състезания от времето, когато баскетболът беше спорт номер едно в градчето. Помнейки историята си, баскетболен клуб Вихър проектира бъдещето си, с желанието да възроди старата си спортна слава. Това е желанието на бившите и на настоящите млади състезатели, на треньорите и на Община Айтос.

 

"Общината застава зад клуба и изцяло подкрепя ентусиастите, които искат да върнат баскетбола на Айтос. Отборите в клуба със сигурност ще бъдат три, възможно е да формираме и четири - малка и по-голяма възрастова група с отбори за момичета и момчета. В началото на новата учебна година ще посетим всички училища, за да потърсим още млади надежди. Реално, малките тренират редовно, но нямат постоянно турнири - играят само по два фестивала годишно, докато 12-годишните имат мачове всеки месец", обяснява още Коешинов. "През месец септември тази година, възстановеният клуб регистрира едногодишна дейност и вече може да претендира за средства при разпределяне на общинската субсидия за спортните клубове. От септември тази година започва и реалното участие на Вихър в календара на Федерацията по баскетбол."

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Дечо Коешинов, Вихър Айтос
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи