Русия натурализира висок играч преди срещата с България


Русия натурализира висок играч преди срещата с България
Жоел Боломбой вляво (Снимка: Gulliver/GettyImages)
13-08-2018 13:35 | BGbasket.com

Президентът на Руската федерация по баскетбол Андрей Кириленко призна, че се действа по изкарването на руски паспорт на центъра Жоел Боломбой.

 

Новото попълнение на ЦСКА Москва е роден в Украйна от баща от Конго и майка рускиня. Той е възпитаник на университета Уебстър, избран в Драфт 2016 от Юта Джаз, а след това преминава в Милуоки. И двата отбора обаче през повечето време го преотстъпват в тимовете си от G-League. 206 сантиметра, на 24 години, играе и на позиция тежко крило.

 

"Джоел е силен играч. Не виждаме никакви пречки на човек, чиято майка е рускиня, да бъдат подадени документи за гражданство. Логично е, когато има руски корени, да има желание да играе за Русия," заяви приповдигнато Кириленко.

 

"Не знам защо се отделя толкова внимание на тази тема. По настоящите правила, всяка страна има право да използва по един натурализиран играч. Тъй като баскетболът е отборен спорт, един играч не оказва чак такова съществено влияние," допълни Кириленко пред "Р-Спорт".

 

Русия е в една група с България, като в първия квалификационен прозорец тимът ще се изправи именно срещу баскетболистите на Любомир Минчев. Двубоят между двата тима е на 16 септември в Химки.

 

По-рано стана ясно, че центърът Тимофей Мозгов няма да вземе участие в този квалификационен прозорец.

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Световно първенство 2019, Русия
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи