Стойо Чолаков сложи край на кариерата си


Стойо Чолаков сложи край на кариерата си
(сн. LAP.bg)
04-08-2018 10:37 | facebook.com/yambolbasketball

Баскетболистът Стойо Чолаков обяви, че прекратява своята спортна кариера. Той изигра 15 сезона, всичките за отбора от Ямбол. Така изравни постижението на легендите на ямболския баскетбол Димитър Георгиев и Иван Ангелов, както и на своя доскорошен съотборник Станислав Говедаров.

 

Само двама играчи в историята на ямболския баскетбол имат повече - 16 сезона. Това са легендата Велчо Петров и Васил Арапов.


Чолаков има 408 официални мача за ямболския отбор и 6561 игрови минути. В редовния сезон и плейофите той е изиграл общо 370 мача. Единствените други двама играчи с повече от 350 двубоя за Ямбол в елита са Иван Ангелов и Станислав Говедаров.

Дебютът на Стойо Чолаков е на 10 януари 2004 срещу ЦСКА в Ямбол. Най-много точки вкарва срещу ЦСКА на 16 февруари 2008 - 22 точки. Най-добрият му мач поне статистически е срещу Рилски Спортист за Купата игран в Самоков на 22 февруари 2006.


Стойо Чолаков е участник на пет Европейски първенства за подрастващи. Единствените други юноши на Ямбол, които евентуално имат повече брой изиграни мачове за националните отбори при подрастващите, са играчите от "залата на славата" на ямболския баскетбол Георги Глушков, Георги Ковачев и Георги Станков.


В кратката си за сега треньорска дейност Чолаков има вече две шампионски титли при подрастващите за Ямбол. Само легендарният треньор Симеон Варчев има повече за ямболския клуб - 3 през 1972, 1973 и 1976.

 

От Ямбол пожелават на Стойо Чолаков да подобри това постижение и да надмине в треньорския занаят друга легенда на ямболския баскетбол и негов баща Иван Чолаков.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Ямбол, Стойо Чолаков
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи