Любо Минчев: Събираме се четири дни преди първия мач, мисля за доброто на баскетбола ни


Любо Минчев: Събираме се четири дни преди първия мач, мисля за доброто на баскетбола ни
(сн. LAP.bg)
03-08-2018 14:39 | Иван Вълчанов

Разговаряхме с националния селекционер Любомир Минчев относно предстоящия прозорец от квалификациите за световното първенство догодина и това, което предстои за българския отбор. Тимът ще се събере в Ботевград на 8-и септември, като веднага след мача за Суперкупата ще има няколко тренировки преди домакинството си на Франция на 13-и. Тимът няма да има контролни мачове, като старши треньорът ще разчита на подготовката на играчите в клубовете си предвид тяхното участие в квалификациите за европейските клубни турнири и мача за Суперкупата. Ето какво каза той пред BGbasket.com:

 

- Кога ще бъде ясен съставът на България за предстоящия прозорец от световните квалификации и ще има ли контролни мачове?

- Ще обявя състава следващата седмица, защото тогава наближава времето. Няма да имаме контроли, защото ще се съберем четири дни преди първия мач. Сметнал съм, че е по-добре играчите да се готвят с клубните си отбори, защото те имат важни мачове и е по-добре баскетболистите им да са с тях. Имахме покани за турнири и контроли, но съм преценил, че това е по-добрият вариант за българския баскетбол.

 

- Франция и Русия обявиха съставите си, как изглеждат на пръв поглед? Франция има НБА имена в състава си, а в този на Русия са Алексей Швед и Тимофей Мозгов.

- Не мога да коментирам, те си знаят какво е състоянието им и наличните играчи. Не знам кой как ще използва тези прозорци. Все още не мога да коментирам противника. Сигурен съм, че няма всички обявени да се включат дори в подготовката. Швед и Дий Бост са съотборници и ако Швед участва в квалификациите, би трябвало и Дий Бост също да участва. Няма нищо гарантирано обаче, че който и да е от тях ще участва. Това са допълнителни разговори с клубовете.

 

Ясно е, че бих включил Александър Везенков и Дий Бост в състава, но всичко е въпрос на разговори с техните клубове. Защото независимо че нямат официални мачове, те водят подготовка и това е отсъствие от близо десет дни.

 

- Относно насрочването на мача за Суперкупата на 8 септември – пет дни преди първия мач на националния отбор от прозореца – ще помогне ли играчите да бъдат във форма или ще наруши ритъма на подготовка?

- Това, което е зависело от мен и което е добро за българския баскетбол като цяло е на втория ден след като се върнахме от Чехия да се обадя и да говоря с ръководствата на Левски Лукойл, Балкан и Рилски спортист, където има повече национали. Тогава все още никой не е знаел къде ще бъде през новия сезон, но това, което трябва да се направи като програма, е направено. Левски Лукойл играе квалификации за Шампионска лига три дни след нашия мач с Русия и не би било коректно да постъпя егоистично и да ги извикам на двуседмичен лагер с националния отбор, както го правят Русия и Франция, и след завършването на тези мачове да имат само два дни преди квалификациите. Аз мисля, че за българския баскетбол е по-важно те да са подготвени за тези квалификации и аз да ги повикам четири дни преди мачовете. Трябва да се съобразя с това нещо, защото е добре за баскетбола ни като цяло и смятам, че това е по-добрият вариант.

 

Ще гледаме мача за Суперкупата с тези, които няма да участват в него, а след това ще направим няколко тренировки и ще дойде време за мачовете. Говорил съм с трите водещи клуба, за да знам какви са намеренията им за подготовка, защото ако някой ми беше казал, че започва подготовка в началото на септември, а не в средата на август, трябваше да събера националния отбор на подготовка.

 

В правото си съм да събера националния отбор, но това би означавало да не се съобразя с никого и с нищо. А мисля, че съм сред малкото хора, които мислят за доброто на българския баскетбол като цяло. В ситуацията, в която са поставени националният и клубният ни отбори, смятам, че това е най-добрият вариант.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Любо Минчев, България
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи