Тити призова за спокойствие: Нямаме Дончич, но имаме Минчев


13-07-2018 10:30 | Мария Мицова

Старши треньорът на националния отбор за младежи U20 Константин Папазов призова за спокойствие и отдаденост в часовете преди началото на Евробаскет 2018 в София, Дивизия Б в тази възраст.


"Трябва ни спокойствие и позитивизъм. На този отбор му е нужно самочувствие, но трябва то да е истинско, изградено на базата на резултати. Един успех ще е украшение за работата на това поколение. Но никакво класиране няма да промени драстично положението в българския баскетбол. Най-важното е да създаваме играчи," заяви Тити в интервю за BGbasket.com.

 

Времето за подготовка никога не стига, дори да е най-добрият отбор. Едно от нещата, което ме кара да съм спокоен, не толкова за резултатите, колкото за бъдещето е, че играчите имат изключително отговорно отношение.

 

Имахме много проблеми с контузии, загубихме Ивайло Тонев, Йордан Минчев не тренира една седмица в много важен период, Кръстан Кръстанов е на 50% от подготовката на другите.

 

Огромното желание ще е компенсаторен фактор. А и може всичко лошо да е приключило с подготовката и да имаме спортен шанс. Реалностите са такива. В това поколение имаме доста талантливи момчета, които ще са част от българския баскетбол в бъдеще. Това са, други няма. Със сигурност съперниците, които пристигат, не съм убеден, че са много респектирани от нас, което е на базата на случилото се през годините, което може също в наш плюс. Изненадващо Словения е в Дивизия Б. Много ще е трудно да сме между първите три, но трябва първо да гоним осмицата, и след това вече с еуфория да вървим напред. Най-важното е да запазим спокойствие."

 

 

За добро или лошо първият мач на България е с фаворита в цялото Европейско първенство - Словения. Днес от 18.15 часа в зала "Универсиада". 

 

Една загуба няма да е фатална, но една победа би дала голямо предимство. Момчетата много се стараят, така се компенсират грешките. Куца ни нападението, синхронът там. Но това са дадености, ние трябва да се съобразяваме с тях. Има баланс в живота, всичко лошо в подготовката ми се иска да се отрази с отсъствието на контузии по време на първенството и спортен късмет.

 

Глобален проблем в състава е тежката, продължителна контузия на Кръстан Кръстанов. И тази, която извади лидера на ЦСКА Ивайло Тонев. И тези дни, които пропусна Данчо Минчев. Защото той, когато е на 100% готов, може да е решаващ фактор, да бъде лидер, с потенциала си.

 

Това, което зависеше от момчетата, те го свършиха. Има лимит на възможностите. Съперникът идва с огромно самочувствие, Словения все пак е европейски шампион за мъже. Една победа ще бъде голям плюс за нас. Но най-логично, поне по името, е да мислим, че Словения ще победи и останалите в групата. Ако имаме възможност да откраднем нещо като резултат, то ще ни бъде изключителен старт като самочувствие и полезен за напред в групата.

 

Трябва да сме спокойни, позитивни. Няма натиск на всяка цена, въпреки че сме домакини. Със сигурност е по-добре да сме у дома, отколкото навън. Искам този отбор да играе сърцато и да радва публиката. Хората заслужават да видят един борещ се отбор, който да проявява характер.

 

Аз бързо се адаптирах като треньор на подрастващи, бях готов да има по-голяма търпимост. Бях си наложил да бъда търпелив. Но в развитите баскетболни държави, на 20 години тези играчи вече са завършени, имат своето присъствие. Не ми беше трудно, защото те бяха много съвестни. Когато виждаш как се трудят, с огромна отговорност, няма от какво да съм недоволен. Ние нямаме Лука Дончич, но пък си имаме Данчо Минчев.

 

Върхът в кариерата на всеки треньор е да бъде национален треньор. Химнът променя. Това ще апелирам към играчите. Да бъдат различни в поведението си, когато става въпрос за България. Аз съм максималист, иска ми се всичко да се случва, а това не е просто. Затова засега съм доволен. Вярвам, че най-доброто си поведение ще го покажем на Европейското първенство. Вярвам, че ще играем с много голямо настроение, желание и амбиция – това е, което зависи от нас. Амбициите на българите обикновено са по-големи от реалностите, но така се става по-добър.

 

 

Ние работим в голям екип, заимствахме идеята от други държави. Поканихме Александър Дяковски и Асен Николов за последния етап от подготовката, Александър Тодоров изрази желание още по време на сезона с Левски да помага. Тези треньори рано или късно ще се сблъскат и в клубовете с тези играчи. Те дойдоха с огромно желание, но за мен не е изненада. Те са амбициозни, млади, и доста активни. Добре се случиха нещата.

 

Нещата не са розови, но трябва да се борим и да продължаваме да работим. С вайкане нищо не става. Трябва да се опитваме да си върнем позициите. Само с неистова вяра могат да се случат нещата.

 

Всички искаме да успеем, но това, което искаме повече от всичко е да има отношение. Ако те оставят сърцата си на паркета, аз ще бъда удовлетворен от това, че имат отношение към себе си, към българския баскетбол, към България.

 

Трябва да внимаваме да не прегорим, да запазим самообладание. И да се раздаваме, и да се забавляваме. Светът няма да свърши. Ето, Германия фаворит за световното по футбол, отпада в групите. Няма нищо на всяка цена.

 

Федерацията се опитва да създава всички условия, но трябва да се работи съвместно с клубовете. И там на моите колеги не им е никак лесно. Техните трудности накрая се отразяват и в лените резултати. Причините са много. Повечето треньори дават повече, отколкото реално получават, условията са много тежки. Не българският баскетбол, а българският спорт вървят катастрофално надолу. Дано нещата в държавата потръгнат, за да може и спортът, а след това и баскетболът да се оправят," завърши Константин Папазов.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България (20), Евробаскет 2018 за младежи U20, Тити Папазов
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи