Сашо и Александър Везенкови – за бъдещето и баскетбола като начин на живот


Сашо и Александър Везенкови – за бъдещето и баскетбола като начин на живот
04-07-2018 16:23 | BGbasket.com

Само на 22 години Александър Везенков вече записа името си в историята на българския спорт. Баскетболът е в кръвта му, а това е обяснимо, тъй като баща му е друга баскетболна легенда – Сашо Везенков. Двамата гостуваха в предаването „Преди обед“ по bTV, където говориха за бъдещето на Александър, престоя в Барселона и раздялата с Арис.

 

Александър Везенков в момента е свободен агент, като се очаква скоро да има яснота къде ще продължи кариерата си.„Има 2-3 дни, в които цялото семейство заедно с моя агент трябва да решим какво ще стане. Важното е, че имам няколко опции. Ще вземем най-доброто решение“.

 

Сашо Везенков бе категоричен, че синът му трябва да вземе решението за бъдещето си. „Имам решаваща дума, но накрая Сашко трябва да си каже какво е неговото желание. Според мен той трябва да отиде в отбор, където треньорът твърдо ще застане зад него и както всеки баскетболист, ще го изтърпи с грешките и някои по-слаби игри. Тогава съм убеден, че тепърва той ще има много силни години“.

 

„Той няма да вземе решението заради теб“, добавя Везенков-младши и допълва: „Ще те остави да помислиш какво е правилно, но просто с неговите насоки те убеждава какво е правилното за теб. Като по-малък мислех, че той греши, но сега осъзнавам, че всяка негова дума има смисъл и това, което е казал, е било правилно“.

 

Въпреки че вече е един от най-успешните български баскетболисти, Александър е здраво стъпил на земята. „Това е само началото на един дълъг път, в който ще има много трудности и много хубави моменти, но тежките са повече. Така са ме учили и трябва да си силен психически и физически, за да можеш да оцелееш. Виждаме, че хора по на 30 и 32 с толкова титли и признания искат да печелят още и още. Аз нищо не съм постигнал до този момент“.

 

 

Той сподели мнението си и за изминалия сезон с Барселона, в който често бе оставян извън групата на каталунците. „Този сезон беше малко като едно влакче на ужасите. Започна много хубаво за мен със силни изяви и после изведнъж тези два месеца, в които не играх ми бяха много тежки. След януари също изиграх шест хубави мача и после пак изведнъж останах извън отбора. Аз съм на мнение, че всичко става с причина“.

 

Сашо Везенков разкри и любопитни подробности около престоя на сина му в Арис и разказа как се е стигнало до раздялата с клуба.  „Сашко попадна в една ситуация като в България през 1977 и 1978. Тогава се взе едно решение във всеки отбор да не могат да играят повече от двама над 28 години. Такива като нас влязоха в мъжките отбори, когато не бяха готови, но това даде резултат. При Сашко се получи така че Арис имаше забрана от ФИБА да картотекира играчи и взеха такива от школата. Тогава той влезе в мъжкия отбор, стана MVP на Гърция и тогава дойде това предложение от Барселона. Намеренията ни бяха да остане в Арис. Тогава му казах, че е невероятен късметлия. Точно, когато беше решаващия момент обаче за оставане в Арис, никой не се свърза с нас. От Арис оставиха така да си вървят нещата. Мина месец, той нямаше никакво намерение да напуска Солун. Даже започнаха да ни звънят от Арис да напуска апартамента. Той каза: Тати, не, не! Когато трябваше да подпише с Барселона, звъннахме на треньор да му кажем какво сме решили. Сашко каза: Тренер, много съжалявам, но подписваме с Барселона. Тук е моето учудване – клуб от рода на Арис с такава история продаде него и още едно момче за по 300 000 евро. Не знам за какво го направиха. Така не се прави история, въпреки че тази на Арис е много голяма. Сега искам да попитам Арис и всички там, които бяха в ръководството, защо го направиха. Защо си продават момчетата, преди още да са направили нещо за клуба?“

 

Александър Везенков коментира и представянето на мъжкия национален отбор и поражението от Чехия. „Трудно е, че не победихме. Загубихме мач, който можеше да ни даде по-голямо спокойствие в следващата фаза. Радостното е, че се класирахме. Сега ще дойдат много сериозни съперници като Франция с толкова много звезди и Русия. Тази година загубихме четири мача с много малка разлика, които ме карат да мисля, че има бъдеще. Чувствам се прекрасно в националния отбор, макар че тази година идвах за малко. Винаги в националния отбор е много хубаво. С момчетата има страшна химия и се чувствам щастлив“.

 

 

Сашо Везенков си спомня с носталгия за пълните зали, когато той е бил състезател в Балкан, и за по-слабия интерес към баскетбола днес. „Ботевград е изключително баскетболен град. Имаше една Купа на България. Още в 14:30 залата беше пълна, 1000 човека и толкова отвън. Целият град живееше за това, не се работеше“.

 

Синът му има обяснение за това. „Според мен баскетболът не е толкова популярен спорт в България, защото няма резултати, а хората искат да виждат това. В другите държави хората са там за всички национални отбори във всички спортове. В България в последните години в Ботевград идват хора, подкрепят ни. Залата с всеки изминал мач е по-пълна и по-пълна. През септември ще дойде отбор като Франция“.

 

Сашо Везенков дава пример за интереса към големите звезди. „Тук е моментът да кажа, че когато Лукойл Академик игра с Асвел, и трябваше да дойде Тони Паркър в „Арена Армеец“, продадохме 6100 билета до събота. В събота се разбра, че Тони Паркър няма да идва и продадохме още десет. Ако залата не е пълна на 13 септември, значи в България има нещо сбъркано“.

 

Колкото до НБА, Александър Везенков споделя, че все още не е дошъл правилният момент да играе в Лигата на извънземните. „Това е мечта. Всеки млад баскетболист гледа НБА. Аз искам да отида там, когато съм готов и да мога да съм пълноценен за отбора, а не просто така. В момента и аз не се чувствам готов. Говорих с Бруклин, те също искат да остана повече време в Европа, както и аз. В бъдеще мисля, че ще дойде и този момент“, завърши баскетболистът.


В края на седмицата той заминава за САЩ с Георги Давидов, където ще води индивидуална подготовка.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Барселона, Александър Везенков, Сашо Везенков, Арис
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи