ФИБА одобри новата система на състезания при жените


ФИБА одобри новата система на състезания при жените
(сн. fiba.com)
18-06-2018 14:00 | BGbasket.com

По време на срещата на централния борд на ФИБА през уикенда беше одобрена финалната версия на системата за състезания за жени. Тя ще влезе в сила от ноември 2019.

 

Системата прави периодичността на големите шампионати – световното първенство, олимпийския турнир и континенталните турнири на всеки четири години, започвайки от периода 2019-2022.

 

Системата наподобява мъжката, която започна в края на миналата година. Тя ще помогне да има по-ясни правила за класиране на световно първенство с квалификации, а не чрез континенталните турнири. Също така ще има разделяне на квалификациите за регионалните първенства и световното, както и ще има повече домакински мачове на повече държави и ще бъде увеличена конкуренцията.

 

За всяко от големите първенства ще има квалификационни турнири, които ще започват с първи кръг по време на прозорец през ноември, и класиралите се ще участват във втори кръг, който ще се играе в прозорец през февруари на следващата година.

 

Новата система за квалификации и първенства ще влезе в сила след световното първенство този септември и континенталните първенства догодина.

 

Промените означават, че и България ще може да се включи в квалификациите за световно първенство, както и ще участва в тези за Европейско. Тимът ни обаче няма участие на предстоящите големи състезания през тази и следващата година и ще мисли за квалификациите след края им.

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи