Академик Бултекс 99: НБЛ не е училище за съдии


Академик Бултекс 99: НБЛ не е училище за съдии
(сн. LAP.bg)
07-06-2018 12:47 | nbl.basketball.bg

Ръководството на Академик Бултекс 99 предлага да се направи Топ 6 на съдиите у нас, които да свирят мачовете от елитното първенство при мъжете. Това стана ясно след проведеното Общо събрание на НБЛ.

 

В пловдивския клуб смятат, че с оглед на високите съдийски такси, мачовете трябва да бъдат ръководени от най-добрите рефери. По думите им „НБЛ не е училище за съдии“.

 

Ето и всички предложения на Академик Бултекс 99:

 

"Предлагаме четирите мача от НБЛ да бъдат играни в рамките на два, три и дори четири дни, когато е възможно. Смятаме, че максимумът трябва да бъде два мача на ден. По този начин ще се осигури по-голямо телевизионно покритие и излъчване ако не на всички, то поне на повечето от срещите, а не както бе досега – само на една. Това ще спомогне много за още по-голямото популяризиране на нашия спорт.

 

Отборите от НБЛ плащат най-много пари за съдийки такси, затова би трябвало да имаме претенции да ни свирят най-добрите съдии. Предлагаме да се направи Топ 6 на съдиите, които да ръководят мачовете в елита при мъжете. Тези две тройки ако трябва биха могли да свирят и по два важни мача на кръг – примерно – в петък и неделя. Това е една от първите стъпки към преминаване към професионално съдийство, защото не можем да правим професионален баскетбол със съдии аматьори. Най-качествените съдии могат да ръководят по два мача на седмица. Разбира се, тази бройка може да се попълва при необходимост с рефери от втората шестица в ранглистата. Или пък те да участват в съдийския състав на срещи, които нямат характер на дерби. НБЛ не би трябвало да бъде училище за съдии. Това предложение е свързано с първото – срещите да бъдат разпрострени в рамките на повече дни. Така може да се премахне жребия и съдийската комисия сама да си определя двете тройки. 12 добри съдии са напълно достатъчни за НБЛ.

 

Във връзка с оттеглянето на ВИВАКОМ като спонсор, който покриваше разходите за съдийските такси, и натрупаните задължения от някои клубове, предлагаме депозитът за новия сезон да бъде плащан разсрочено – примерно по 3000 лева на месец. По същия начин – в края на всеки месец, да се плащат и съдийските такси, които вече трябва да се поемат от клубовете."

 

ОС на НБЛ разгледа и дискутира предложенията на Академик Бултекс 99, като решения не бяха взети по трите точки. Клубовете споделиха мнение по предложенията и се взе решение да се приемат или отхвърлят на следващо заседание на ОС на НБЛ.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Академик Бултекс 99
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи