Владо Искров: Идеята на International Basketball Camp е да послужи като трамплин за младите играчи


Владо Искров: Идеята на International Basketball Camp е да послужи като трамплин за младите играчи
16-03-2018 15:27 | BGbasket.com

Това лято за трета поредна година Габрово ще бъде домакин на International Basketball Camp – един от лагерите с голям брой участници, треньори от чужбина и включващ редица съпътстващи събития. За предишните издания, идеите за тазгодишното, нововъведенията и мисията на кампа разговаряхме с главния организатор Владимир Искров:

 

- IBC ще се проведе в България за трета поредна година. Това означава, че първите две са били успешни – каква е равносметката Ви за тях?

- Голямата масовост на кампа говори сама за себе си. В кампа участваха деца от почти всички клубове в България. Голямо предимство е и това, че самото събитие е по-различно от всички други кампове – обединява много по-малки събития в себе си. Това води до интерес от страна на децата, защото в повечето случаи те отиват, тренират и се прибират, докато тук имат възможност след това да отидат да се развиват в чужбина. Кампът се следи от скаути от САЩ и Европа. Мениджърската агенция работи с играчи като Датоме, играчи, които са били в НБА. Те са доста сериозна агенция и тяхната цел е да дойдат в България и да открият деца, на които да помогнат да се развият баскетболно и академично. Това е голямото ни предимство.

 

- Къде ще се проведе кампът, кога и при какви условия през 2018 година?

- Традиционно кампът се провежда в Габрово, като тази година сме решили да го разделим на две части, защото миналата имаше страшно много участници. Само тези в кампа бяха 332, а общо всички с треньори, национални отбори и доброволци бяхме над 450 човека. Затова решихме да направим две смени – от 7 до 14 юли и от 15 до 22 юли.

 

 

- Какво да очакваме от кампа през 2018 година – знаем за доста интересни практики, които развихте през последните две години, както ще добавите тази?

- Ще организираме турнира „Христо Донков“, който е част от кампа и в който ще вземат участие три национални отбора до 16 години – българският, румънският и в момента чакаме потвърждение от трети, четвъртият участник ще бъде от деца – участници в кампа. Т.е. тези, които не са попаднали в националния отбор, ще имат възможност да участват в турнира и да се докажат. Освен това ще се проведе финалът по баскетбол на колички. Тази година ще има купа на БФБ, която ще се проведе там и децата ще могат да видят, че на практика няма граница за човешките възможности. Друго интересно събитие ще бъде стрийтбол, за който си партнираме с ББО. В турнира ще вземат участие и участниците в кампа.

 

- Ще има ли отново чуждестранни треньори и от кои държави?

- Очаквам да има треньори от различни страни, защото на много места се е доказало, че е важно да се селектират и развиват играчи не само от близките градове и страни, а и от по-далечни. Освен от Италия, от САЩ, от Великобритания, тази година ще дойдат и от Германия, Испания. Всички организации и спортни клубове, които изпращат скаути, вероятно ще изпратят и треньори, така че ще имаме специалисти от около 10 държави. Това ще помогне за баскетболното развитие на децата и за погледа им към други методики и практики.

 

- Каква е равносметката Ви за успеха на кампа през миналите години – има ли осъществяване на връзки между треньори от чужбина и български играчи?

- Миналата година имаше пет човека, които заминаха за Англия с пълни или частични стипендии. Бяхме много близо и до това да направим един трансфер в Италия, но в последния момент състезателят реши да избере Испания и всъщност ние не можахме да съдействаме. Има хора, които са реализирали идеята на кампа – да предостави възможност на млади играчи да се развиват в чужбина, което за мен е големият успех.

 

 

- Какви са отзивите от участниците в кампа през първите издания, каква част от тях очаквате да се върнат и отново да бъдат част от него това лято?

- Ако сравним първата и втората година – през първата имахме над 220 участници, във втората – над 330. Много голяма част от тези 220 през 2016 бяха на кампа и през 2017. Моето разбиране за кампа е да се предостави една услуга на спортистите, която да включва добър хотел, качествена храна, много добри треньори, уникална екипировка, перфектна спортна база и всичко това трябва да бъде на много достъпна цена. Защото тук идеята на кампа е с идеална цел – децата да отидат в по-добри баскетболни системи и да се развият, да послужим като трамплин за тях. По тази причина опитваме да направим всичко максимално достъпно, а община Габрово също помага много, за да се случи това. Имаме и много партньорски организации, което помага цената да бъде доста приемлива.

 

- Какво ще кажете на бъдещите участници в IBC?

- Това е едно уникално събитие за България и смятам, че всеки един млад състезател, който има желание да се развива в тази посока, трябва да опита, защото е само веднъж в годината и защото качеството на треньорите и на мениджърите, които идват на кампа, е недостижимо, колкото и добре и качествено да се работи в клубовете. Смятам, че ползите за участниците ще бъдат много големи.

 

Желаещите да се запишат или да получат допълнителна информация за кампа могат да го направят ТУК

Открийте страницата на кампа във Facebook ТУК

email: vladoiskrov@gmail.com, лице за контакти: Владимир Искров
Интервю с треньора Крис Дийл преди кампа прочетете ТУК
Интервю с агента Томазо Комелини прочетете ТУК

 

Интервю с треньора Клифтън Елис прочетете ТУК

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Владимир Искров, International Basketball Camp
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи