Новата зала на ЦСКА струва 2 милиона лева (видео)


Новата зала на ЦСКА струва 2 милиона лева (видео)
14-03-2018 12:38 | btv.bg | BGbasket.com

Как изоставена гребна база се превръща в модерна баскетболна зала? Отговорът не е никак изненадващ. Необходими са страст към спорта и доста пари.

 

В края на 2015 г. ръководството на баскетболния ЦСКА представи проекта и обяви стартирането на строително-ремонтните дейности. Съоръжението, което се намира в местността „Къро”, тънеше в разруха през последните 20 години. Към момента 80 процента от реконструкцията и най-тежките ремонтни дейности вече са извършени.

 

Президентът на клуба Роберт Гергов и члена на Управителния съвет Александър Чакмаков се надяват залата да отвори врати още през септември. И макар че всичко изглежда на финалната права, все още е необходимо търпение. И средства.

 

Строежът стартира на практика от нулата. Нова конструкция, нови инсталации. В хода на работата възникват не само конструктивни, но и бюрократични спънки. Многобройните разрешителни бавят изпълнението, а първоначалният срок – краят на 2017 година – така и не е спазен.

 

На този етап остават довършителни работи по сервизните и обслужващите помещения. Остава и да се купят и монтират баскетболната настилка и електронното табло.

 

Капацитетът на трибуните е за 400 зрители. Залата ще бъде предимно тренировъчна, но в нея ще могат да домакинстват юношите старша възраст и мъжкият отбор. Мащабът обаче не е достатъчен за големите мачове обаче.

 

По груби сметки новият дом на ЦСКА ще струва около 2 милиона лева. Средствата са осигурени чрез дарителска кампания и с пари на бизнесмени, които помагат на клуба. Макар че теренът е на държавата, цялата инвестиция е за сметка на „червените”.


Чакмаков и Гергов са категорични, че въпросните 2 милиона лева са вложени в най-смисления проект. Те не виждат смисъл сумата да бъде пръсната за баскетболисти от чужбина, които да донесат някоя купа. А след това отборът отново да изчезне от картата.

 

„Все още не се ангажирам с краен срок. В България нещата винаги се получават по трудния начин, но се надявам през есента да бъдем конкурентноспособни за нивото в България”, подчертава Чакмаков.

 

Школата поддържа отбори във всички възрастови групи – от 8 до 19-годишни. Шестима треньори развиват качествата на младите състезатели, а картотекираните деца са над 150.

 

Амбициите са за осигуряване на солиден спонсор и за изграждане на силен отбор при мъжете. Към момента „червените” играят във втора дивизия, а следващата голяма цел е съставът да бъде изграден от собствени юноши.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: ЦСКА
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи