Академик Бултекс 99 с ново отворено писмо до Глушков и Цеков


Академик Бултекс 99 с ново отворено писмо до Глушков и Цеков
(сн. lap.bg)
26-02-2018 16:02 | BGbasket.com

Академик Бултекс 99 разпространи ново отворено писмо чрез медиите. То е адресирано до президента на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков и до председателя на Съдийската комисия Владимир Цеков. От клуба коментират последните събития и проблемите в българския баскетбол, като акцентират на съдийството - тема, която се превърна във водеща в последните седмици. Не се разбира обаче от кого е писмото, дали от клуба или от президента Васил Врачев, защото липса подпис, а в началото се тръгва от първо лице множествено лице, а после се преминава в първо лице единствено число. BGbasket.com го публикува без редакторска намеса, както всички получени до момента отворени писма и други подобни. Публикували сме ги винаги дори с правописните грешки, без да редактираме никого. 

 

 

Ето какво пишат от Академик Бултекс 99:

 

Господин Глушков,

 

Господин Цеков,

 

Не мислим, че това е начинът за комуникация и разрешаване на проблеми.

 

Убедени сме, че българският баскетбол има пред себе си много по-големи предизвикателства, от това дали г-н Цеков се е обидил или какво мисли г-н Врачев за съдийството в дадена среща.

 

Много по-притеснително за нас е, че националният ни отбор за мъже пада в две поредни срещи или че основният спонсор на НБЛ се оттегля, при това с напрежение, почти със  скандал.

 

Притеснява ни и това, че за последните 4-5  години „отворени писма" във връзка със съдиите има от Левски, от Лукойл, от Черно Море, от Рилски спортист, от Балкан, от Спартак и от Ямбол

 

Възможно е, въпреки че съм бил активен състезател по баскетбол 20 години и още поне толкова съм бил в управлението на баскетболен клуб – общо около 40 години, да нямам представа от съдийство в баскетбола.

 

Малко вероятно е, ако за 5 години 7 от 9 отбора в НБЛ са се оплакали от съдийството с отворени писма, декларации и т.н., проблемът да е само в тези отбори, но не и в съдийството.

 

Доколкото не изключваме и тази вероятност, ще се опитаме да обсъдим тези и други проблеми на предстоящото общо събрание на БФБ на 12.04.2018 г. по предвидения за това ред.

 

Използваме възможността с това писмо да напомним на всички клубове – ако имам проблем със съдийството, то този проблем е наш – Съдийската комисия е част от БФБ, а БФБ – това сме ние – клубовете, които присъстваме на общото събрание.

 

Нямаме извинение, че не се опитваме сами да си оправим собствените проблеми  - това се отнася за всички нас – състезатели, президенти, спонсори , треньори, спортни деятели.

 

Единствените, които не са виновни и на които искрено се извинявам за всичко казано и написано до тук, са феновете. Благодаря им от сърце – на всеки един от тях,  и им се извинявам отново -  на всеки един фен на баскетбола в България, за всяка казана или написана от мен дума, която ги е накарала дори за секунда да погледнат по различен начин на любимата игра и на участниците в нея.

 

Всичко, което правим е само заради феновете, а не заради нас, заради егото ни или заради пари.

 

Поне така си мисля, аз и хората от Академик Бултекс 99. Това е причината  да сме емоционални и непримирими на моменти – обичаме спорта, обичаме и всички вас на трибуните или пред телевизорите или лаптопите и сме ви благодарни за това, че ви има.

 

Г-н Цеков,

 

Не желая да пиша тези редове, но за 24 часа ми се обадиха всички спонсори на клуба,  вероятно половината от родителите на тези 500 деца, които тренират при нас, и много други хора, милеещи за баскетбола в Пловдив и България.

 

Общият тон на разговорите бе, че трябва да отговоря, защото като президент на клуба представлявам и тях – техните деца, техните дружества, тяхната любов към баскетбола. И ако не отговоря, значи съм ги предал и те ще се оттеглят.

Може би сте забравили, че някога и Вие сте били част от Академик Пловдив. Аз обаче не съм преставал да бъда част от този клуб и не мога да подмина исканията от мен на хората, които правят клуба – феновете от трибуните, спонсорите, бившите и настоящи играчи, треньорите и всеки друг, който се чувства част от баскетбола в Пловдив.

 

Никога никой не е казвал, че сте искали пари от мен за решаване на дадена среща.

 

Ако Вие сте приел, че единствената причина да ми се обадите е да ми искате пари, това е изцяло ваше мнение, което не желая да коментирам.

 

Ако сте се засегнал от нещо, което сте си помислил, това не е мой проблем и не виждам причина да се извинявам на някого, за това което си е помислил, че може би съм си мислил аз.

 

Относно възможността да ме съдите – никой, най-малко аз мога да Ви спра. Делата се решават в съда, а не във вестниците или сайтовете.

 

Относно дисциплинарната отговорност – ако искате да сезирате съответния орган на БФБ – направете го. Питам се само – кое уронва престижа на БФБ – всяка критика на съдийството ли?  И ако е така, къде са наказанията за посочените по-горе 7 декларации срещу съдийството?

 

Как ще разглеждате сигнали срещу съдийството на срещи на Академик Бултекс 99, след като считате, че имате личен конфликт с президента му и той е извършил престъпление спрямо вас?

 

Още един последен въпрос, на който се надявам да получа отговор -  има ли според правилника на БФБ и НБЛ лице от клуба, с което да контактуват съдиите или могат да се обаждат на всеки от клуба? И ако могат да се обаждат на всеки, защо не се обадихте на чистачката, а на мен?

 

Искам да попитам нещо и тези 41 съдии, подписали декларацията, някои от които познавам от деца. Господа, ще дойдете ли утре да свирите среща на Академик Бултекс 99 и как ще свирите – безпристрастно или пристрастно? Ще си правите ли отводи от всяка среща на този клуб, защото сте обидени лично на президента и считате, че е извършил дисциплинарно нарушение, а и престъпление срещу председателя на съдийската комисия, от който в определена степен зависят оценките ви и който определя дали ще свирите в даден мач и дали и как ще бъдете наказани?

 

Г-н Глушков, уважавам ви изключително много и нищо няма да промени онова, което сте направили за баскетбола в България през годините.

 

От полученото на пощата разбрах, че според Вас съдийска грешка, вследствие на която не ни е свирен фаул, подлежащ на изпълнение (2 точки за нас, които не сме успели да реализираме) или пък е свирен такъв в полза на другия отбор (2 точки за другия отбор, които той е трябвало да реализира),  нямат значение, при положение, че разликата от двете срещи между двата отбора е 1 точка.

 

Дълбоко убеден съм, че Вие сте запознат с елементарната математика, която се учи в детската градина, и знаете че 2 е повече 1 (общият брой на грешните отсъждания клонят към извода, че 1 е повече от 20). Единствената причина да пиша това е за да Ви обърна вниманието към хората, на които сте се доверили да правят изчисления.

 

Господа, отново заявявам категорично – нямам нищо лично против никого от вас – притесненията ми са принципни и са свързани с цялото състояние на баскетбола.

 

Както казахме – не очакваме да се преиграе срещата с Рилски спортист или например, след като приеха, че има грешки  в съдийството в мача с Балкан и дори наказаха съдиите, да ни бъдат присъдени повече точки и да бъдем на първо място в класирането – нищо подобно. 

 

Надяваме се да поставим началото на процес на разрешаване на проблемите в баскетбола и да спрем да действаме така, че да гоним децата, феновете и хората, които дават пари за този спорт. И големите компании и онези, които отделят 5 лв. от парите за обяд, за да дойдат да гледат всички нас. 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Академик Бултекс 99
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи