Подкрепете ги


Подкрепете ги
(сн. lap.bg)
23-02-2018 09:30 | Мария Маринова

През последните седмици емоциите около мачовете във вътрешното първенство и в турнира за Купата на България ни завладяха напълно. Време е обаче да изместим фокуса си към нещо много по-значимо – мъжкия национален отбор.

 

Вторият цикъл от квалификациите за Световното първенство в Китай през 2019 започва днес, а пред баскетболистите на Любомир Минчев има много сериозно изпитание. От 18:00 часа в „Арена Ботевград“ тимът ни посреща Чехия, а два дни по-късно гостува на Финландия. Мнозина определят този прозорец като най-трудния от трите.

 

Чехия без съмнения е най-сериозният отбор в групата и неслучайно до момента има две победи – срещу Исландия у дома и срещу Финландия като гост. Националите ни са с баланс 1:1. Те започнаха с драматична загуба от състава на Хенрик Детман в Ботевград, а след това записаха труден успех при визитата си на Исландия.

 

Този път обаче България няма да може да разчита на Александър Везенков, поне не и в първия мач. Крилото получи разрешение от клубния си тим Барселона да се присъедини към лагера на националите за предстоящите мачове от квалификацията. Радостта обаче не бе за дълго. Само ден по-късно каталунците извикаха обратно Везенков за мача с Реал Мадрид тази вечер, а причината са здравословни проблеми на съотборника му Пиер Ориола.

 

Това несъмнено е удар за всички в българския лагер. Освен че тимът ни ще бъде без своя най-добър играч, малко или много случилото най-вероятно ще се отрази и психически на отбора.

 

 

Все пак има и добри новини. След като не взе участие в предишните двубои, в националния отбор се завръща американецът с български паспорт Дий Бост. Той пропусна мачовете през ноември, тъй като играеше за отбор от Евролигата – Жалгирис. Бост обаче се раздели с литовския гранд и вече носи екипа на френския Страсбург, което премахна и пречките да се състезава за България.

 

Освен Александър Везенков и Дий Бост, в състава на България почти няма промени. В тима се завръща Златин Георгиев, за последно носил националната фланелка през 2011 г. Божидар Аврамов, който участва в предишните двубои, този път не попадна в отбора. Прави впечатление и отсъствието на Христо Захариев, който прави много силен сезон до момента. Старши треньорът на тима ни Любомир Минчев обаче вече неведнъж е доказвал, че има свои виждания за състава и е в пълното си право да определя кой да бъде в него. Дали и този път решенията му ще бъдат правилни, предстои да разберем.

 

Едно обаче е сигурно – националите имат нужда от подкрепа. Фразата, че феновете са шестият играч не е просто клише. Отбор без привърженици е нищо. Нека всеки забрави клубните си пристрастия поне днес и да отиде в „Арена Ботевград“. Там ще има 12 момчета, които с гордост ще защитават националната фланелка на България. Подкрепете ги!

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България, Световно първенство 2019
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи