Левски Лукойл се завърна на финал след 4 години


Левски Лукойл се завърна на финал след 4 години
(Снимка: LAP.bg)
17-02-2018 18:09 | BGbasket.com

Левски Лукойл се завърна на финал за Купата на България, след като отстрани Балкан Ботевград в два мач. "Сините" загубиха гостуването си в "Арена Ботевград" с 80-87, но авансът от 11 точки от първата среща в София им донесе крайния успех със 153-149.

 

Левски не е играл финал от 2014-та година, когато стигна до исторически требъл. Съперник в битката за трофея ще бъде тимът на Рилски спортист.

 

Балкан започна с агресивна защита, но Левски бързо намери път през нея и играта вървеше напълно равностойно. Първите минути се превърнаха в шоу на Джордан Калахан и Станимир Маринов, а серия от 7-0 за домакините в края на първата част им донесоха най-голямата до момента преднина в мача. След интересни начални 10 минути Балкан водеше с 23-18.

 

Вторият период бе по-слаборезултатен, като "зелените" дълго време поддържаха преднина от 6 точки. Нова тяхна поредица от 10-3 направи за първи път разликата двуцифрена, а пасивът от 11 точки от първата среща бе заличен напълно минута преди края на полувремето.

 

Почивката дойде при 13 в полза на Балкан и всичко стартира от нулата през второто полувреме.

 

Левски очаквано излезе надъхано за третата част и остави съперника без кош от игра в продължение на четири минути, за да скъси до 6 изоставането си. Силните изяви на Христо Николов и Джъстин Нокс доведоха нещата почти до равенство при 53-51, след което размяна на тройки запази малката разлика.

 

"Сините" вкараха 32 точки в тази трета част - повече, отколкото за цялото първо полувреме и логично изравниха при 60-60, а преди финалната четвърт домакините имаха само две точки аванс.

 

Четвъртата част бе огледална на първата, като Балкан отново доминираше и в двете фази на играта, и три минути преди сирената се озова с точка напред в общия резултат - плюс 12 - при 85-73.

 

Обичайните заподозрени Христо Николов и Нокс довършиха започнатото през това второ полувреме и успокоиха Левски с пет поредни точки, преди Джордан Калахан да даде заключителен шанс на своите.

 

Венци Петков обаче пропусна под коша в последната атака за Балкан, с което можеше да изравни общия резултат и да прати двубоя поне в продължение.

 

Павлин Иванов оформи финалното 87-80 със сирената.

 

И двата състава имаха доста стабилни проценти на стрелба, като и Константин Папазов, и Небойша Видич заложиха на 8 състезатели основно, които изнесоха тежестта на сблъсъка.

 

Станимир Маринов с 24 точки и Джъстин Нокс с 23 бяха най-резултатни за Левски Лукойл.

 

Дивон Уошънгтън завърши с 18 за Балкан, Венци Петков добави 15. 


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА БАЛКАН - ЛЕВСКИ ЛУКОЙЛ

 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ КУПА БЪЛГАРИЯ 2018

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Левски Лукойл, Балкан
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи