Александър Везенков: Всеки мечтае за НБА, но аз вървя стъпка по стъпка


Александър Везенков: Всеки мечтае за НБА, но аз вървя стъпка по стъпка
16-02-2018 16:48 | BGbasket.com

След броени часове Барселона и Александър Везенков ще се изправят срещу Баскония в мач от четвъртфиналите в турнира за Купата на Испания. Националът даде специално интервю пред сайта на ACB, в което говори за престоя си в Барселона, за НБА и целите в кариерата му. Везенков разкрива и как се е запалил по баскетбола.

 

- Кога е първият път, когато хвана баскетболна топка?

 

- Първият път, в който хванах баскетболната топка, бях на 3 години, защото моят баща беше баскетболист и за това бях винаги в залите, където той играеше.  Гледах много мачове с майка ми и сестра ми. Така се влюбих в баскетбола.

 

- Какво беше детството ти извън баскетбола?

 

- Целият ми живот е свързан с баскетбола. Гледах много мачове. Детството ми премина с баскетболна топка в ръцете ми, после и в училище, всичко беше баскетбол.

 

- Първият път, в който реши да се посветиш на това?

 

- В началото играех, защото бях щастлив, че играя баскетбол с приятелите ми, не беше професионално. Харесваше ми просто да правя това, също и да играя футбол, и други спортове, но на 15 години осъзнах, че ще се занимавам професионално с това и ще се отдам все повече.

 

- Има много играчи, които играят в Испания, но им коства много да говорят езика. Ти говориш много добре испански.

 

- Не говоря перфектно, но се опитвам да дам всичко от себе си и да подобря езика си.

 

- Колко езика говориш?

 

- Почти четири – гръцки, български, английски и испански, на около 60%.

 

- Имаш ли някой ритуал преди мач?

 

- Не. Преди, когато играх в Гърция, понякога да, например с какви чорапи ще играя, къде ще седна в съблекалнята, в автобуса, но сега съм малко по-голям и тези неща не са толкова важни.

 

Всеки играч има своя ритуал преди мач. Например ще отида да се видя с моя приятел Костас Василиадис от Тенерифе, да си поговорим, да прекарам време с него. Останалите обичат да гледат филми, да слушат музика, също се виждат с други играчи. Може би сме малко по-спокойно първия ден, защото играем в петък. Има време за всичко.

 

- Какво мислиш за тренировъчните кампове за деца през лятото?

 

- Когато бях на 12,13 години, бях на тренировъчен камп в Сърбия. Смятам, че са важни за децата да получат мнение от други хора, да работят с други треньори, играчи. Важно е, защото на тези кампове може да срещнеш играчи като Теодосич или Богданович в Сърбия или братята Гасол в Испания. Да се срещнеш директно с хора, които са твои примери и модели в баскетбола, което е страхотно чувство за едно дете.

 

- Какво ще правите в неделя вечер? Ще празнувате ли?

 

- Не искам да мисля за неделя, нека дойде петък и така стъпка по стъпка. Имам опит с това. Например през първата ми година в Барселона на Купата в Ла Коруня срещу Билбао всички мислехме, че ще играем финал, но си тръгнахме много рано. Затова сега не искаме да говорим по-рано. Всеки отбор иска да спечели, да играе добре. Мадрид спечели последните четири титли, има само две загуби до момента, играе много добре и в Евролига. Мисля, че е фаворит в този турнир, но всички имаме възможност и нека видим. Неделя е много далече. Първо имаме мач в петък и ще видим какво ще стане. Мисля, че Реал Мадрид е фаворит не само заради това, че отборът е заедно толкова години и е сплотен, но пак казвам, че играят много силно и в Евролига. Нашият отбор е в добро състояние, имаме нов треньор от една седмица, но мисля, че ще играем по-добре от преди.

 

- Каква музика се слуша в съблекалнята на Барселона?

 

- По малко от всичко. Имаме си двама диджеи в лицето на Пау Рибас и Виктор Клавер и те пускат всичко, но мисля, че всеки играч има слушалки и слуша нещо определено, което иска за мотивация. Аз слушам гръцка и българска музика.

 

- Можеш ли да препоръчаш някоя група, която да слушат феновете на Барса?

 

- Няма да мога. В моята страна музиката е малко по-различна, необикновена и няма да се хареса на испанските фенове.

 

- Кой ще бъде избран за най-полезен играч?

 

- Бих искал да е мой съотборник, но не знам. Зависи кой отбор ще спечели. Надявам се да е мой съотборник.

 

- Каква е голямата мечта в кариерата ти?

 

- Сега живея една мечта - играя в един от най-добрите отбори в Европа. Мисля, че всеки играч си мечтае да играе един ден в НБА, но мотото на моя живот е да вървя стъпка по стъпка. Сега съм играч на Барселона и съм много щастлив тук. Надявам се това да продължи.

 

- Коя е мечтата ти извън баскетбола?

 

- Бих искал след време да имам семейство с поне две, три деца,  да се радваме на живота и да бъдем щастливи.

 

- Какво правиш през свободното си време с твоите съотборници?

 

- Нямаме много време. Обядваме или вечеряме заедно с моите приятели или си почивам вкъщи.

 

- Какво послание би отправил към феновете на Барселона?

 

- Знам, че феновете ни подкрепят и следват на всяко място. Знам, че са и сега тук в Гран Канария. Нека се борим за тях, защото винаги са в залата и ни подкрепят, когато  имаме нужда. Нека да играем заради нас, заради отбора и заради нашите фенове.

 

Превод: Владислава Николова

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Барселона, Александър Везенков
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи