Людмил Хаджисотиров: Имахме дългосрочна стратегия, сега се работи на парче


Людмил Хаджисотиров: Имахме дългосрочна стратегия, сега се работи на парче
(сн. lap.bg)
17-01-2018 11:05

Старши треньорът на Рилски спортист Людмил Хаджисотиров е един от членовете на Треньорската комисия, която подаде оставка. Той заяви, че заедно с колегите му са имали дългосрочна стратегия за работа, но изрази разочарование, че решенията се взимат на базата на уговорки и отново се работи на парче. Ето какво каза още Хаджисотиров пред БНТ по повод оставката:

 

„Съставът на Треньорската комисия е внимателно подбиран. Голяма част от треньорите работят с подрастващи, защото най-големите проблеми на българския баскетбол са именно там. Имаме и трима души, които сме завършили курса на ФИБА – FECC, в който сме обучавани точно в тази насока. Една от идеите на този курс беше знанията, които сме придобили, да ги пренесем в собствените си държави и федерации. Смятам, че комисията работеше доста добре. Събирахме се и имахме дълги заседания. Специално за националните отбори правихме анализите, гледахме мачовете, доклади сме чели. Всеки избор е имал някакъв смисъл. Работата е вървяла така, че е имало някаква идея за продължителност, приемственост и работа в перспектива. Всичко това е обмислено и в един момент идват някакви хора, които тотално ти омаловажават труда, и това остава единственото логично действие.

 

Смятам, че като Треньорска комисия, ние сме избрани да имаме експертно мнение, чисто спортно-технически да сме запознати с нещата и е логично предложенията ни да са базирани именно на такива знания и факти. По-голямата част от хората, които са в Управителния съвет, не се занимават с баскетбол за подрастващи, някои от тях дори не са и толкова навътре като цяло с баскетбола. За какво е избрана тогава тази Треньорска комисия и защо ние да даваме предложения за треньори на подрастващи, като това няма никакво значение и накрая се взимат решения на базата на уговорки. В баскетбола става огледален образ на държавата. Това, което се случва, са разни задкулисни неща, уговорки, игрички и т.н. Ние се опитваме да правим нещо градивно и позитивно. В последните години мисля, че имаше добро развитие – и с мъжкия национален отбор, и въобще като цяло в баскетбола. В последните пет-шест месеца почнаха за се сриват тези неща. Естествено, ние сме разочаровани. В тази комисия са събрани много качествени и компетентни хора, но явно това е пречка за другия тип хора. Иван Ценов, който също вършеше добра работа във федерацията и можеше да управлява българския баскетбол, го сложиха и него настрана, защото е принципен като човек.

 

След като треньорът на националния отбор оглавява Треньорската комисия, би трябвало зад него да има най-много доверие. След като е инвестирано да бъде на такава позиция, значи той и членовете на Треньорската комисия имат някаква визия за работа. Във ФИБА се говореше, че повечето ни национални отбори не са играели по правилния начин. Искахме в работата ни да има визия, приемственост и някаква по-дългосрочна перспектива, а не да се върнем и да работим на парче, което в момента пак започва да се случва. Каква е логиката да дойдеш за една година да си треньор и после да се махнеш?

 

Оставката на Треньорската комисия е лошо за българския баскетбол, един вид провал. Сигурен съм обаче, че това отвсякъде ще се опита да се замаже за един-два дни и да отшуми колкото се може, по-бързо, както се случва с повечето неща в държавата. Трябва обаче да излязат доста въпроси и да се направят анализи. Обикновено, когато има някой по-принципен и с твърд характер, се образува една посредственост, която се обединява срещу него. В много сфери се случва така.“

 

BGbasket.com ще предостави възможност за коментар и на останалите членове на Треньорската комисия, както и на всеки, който иска да изкаже мнение по темата.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Людмил Хаджисотиров, Треньорска комисия
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи