Синдромът ′прегряване′ при родители на деца-спортисти


Синдромът ′прегряване′ при родители на деца-спортисти
15-01-2018 14:51 | BGathletic.com

Васил Живков, родител на трима успешни състезатели в три различни вида спорт, бивш състезател

 

След почти 20 години, прекарани с децата ми по кортове, ски писти и лекоатлетически зали и стадиони, съм бил свидетел на много родителски емоции, невинаги положителни и често вредящи на детето, и, за съжаление, продължавам да ги виждам и сега. Затова искам да споделя моята гледна точка и ако мога, поне малко да помогна на вас, родители на активно спортуващи деца.

 

Всеки родител обича своите деца и иска най-доброто за тях. За всеки родител неговите деца са най-добрите. Повечето родители са готови да помагат на своите деца при всякакви обстоятелства. И във всичко това няма нищо лошо. Но много родители бъркат здравословната подкрепа с пагубната лична амбиция. Те смятат, че децата им на всяка цена и винаги трябва да побеждават, да взимат медали, да бъдат първи от най-ранна възраст. И ако това не се случва, те „подпалват моторетките” и превръщат тези „загуби” в страхотни драми. Това, за мен, е така нареченият „синдром на прегряване”, при който родителите губят адекватното си поведение.


Пощадете крехката детска психика в ранна възраст и оставете заниманието със спорт на децата ви да бъде и за удоволствие и игра! Няма доказана връзка, че когато едно дете побеждава на 5 г., ще стане олимпийски шампион на 25 г.

 

Замисляли ли сте се как едно дете на 4, 5 или дори на 7-годишна възраст приема състезанието, независимо от вида спорт? Не е ли най-важното, че ние, като родители, сме го завели да тренира, за да е здраво, да изразходва енергия, да получава умения в даден спорт, да развива своята двигателна култура, да се научи да бъде организирано и дисциплинирано, да общува с връстниции най-вече – за да играе и да се забавлява. А след това, когато детето е вече на 8-10 г., в повечето спортове започва истинският състезателен живот.

 

Наистина има деца, които показват изключителни заложби от съвсем малки, но това са единици. Погледнете обективно - дали и вашето дете е от тях?

 

Скъпи родители, децата са различни. Някои се раждат състезатели. Други израстват през годините, по-късно проявяват своя борбен характер и изграждат постепенно нужните качества. Трети никога не успяват да станат истински състезатели. За съжаление, немалко родители не могат да чакат. Искат от децата си всичко и веднага.


Целия материал четете ТУК.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи