Росен Барчовски - за по-малко чужденци в НБЛ и възрастова граница в А група


Росен Барчовски - за по-малко чужденци в НБЛ и възрастова граница в А група
(Снимка: Lap.bg)
23-11-2017 16:17 | BGbasket.com

Спортният директор на Рилски спортист и един от най-опитните български треньори Росен Барчовски изгледа внимателно двубоя от А група - мъже между втория отбор на клуба и БУБА Баскетбол.

 

БУБА се наложи убедително над Рилски спортист - 2, а Барчовски сподели интересно мнение пред BGBasket.com след края на срещата. Той не спести добрите думи за съперника, а също така и предложи категорични мерки за намаляването на бройката на чужденци в НБЛ и на възрастова граница за А група - мъже.

 

"Много ми харесва отборът на БУБА. Дори и преди да започнат да играят, само как стоят на терена, е приятно за окото на хората, които обичат и разбират баскетбол. Много талантлив отбор, момчета с бъдеще. Нашият отбор няма такава класа. Имаме и много млади момчета, решихме да играят момчета от кадетите повече. Не съм доволен от мача, защото се уплашихме, не се борихме до края, както трябва да е при младите играчи," коментира специалистът.


"Генерално, това е чудесна лига за развитие на младите играчи. Мисля, че положително. Досега имаше повече играчи в нея, попривършили кариерата си. Замислял съм се, че трябват революционни стъпки, които трябва да предприемем, като рестрикция на годините. Има аматьорска лига, където някой ако иска да се поизпоти, може да играе. Казвам го с най-добро чувство, много хубаво състезание. В НБЛ още не сме узрели за намаляване на чужденците. Аз съм бил от всяка страна на барикадата и сега се занимавам повече с подрастващите и виждам колко е важно. Аз съм за ограничаване на броя на чужденците. Това осмисля и труда на треньорите. Едно е да видиш твой играч да се реализира, друго е да приключват рано. Предлагам за лимит за възраст в тази лига. Нямам против по-възрастните играчи в А група, но те са аматьори, тренират по 1-2 пъти на седмица, затова си има аматьорска лига, чудесно състезание за тях," допълни той.

 

Като бивш председател на Треньорския съвет към БФБ, Барчовски коментира и отложения избор на национални треньори за подрастващите и новината за завръщането на селекциите до 20 години, след паузата миналото лято за тях.

 

"Добре е, че отново ще има национални отбори за 20-годишни мъже и жени. Смятам, че особено при мъжете ще има успехи. Не е добре, че се бавим. Нямам идея защо. Няма да се появят други, изборът ни е малък. За да може да се прави програма и да се почне от рано. С 30 дни преди Европейското първенство, нищо не се получава. Ако имаме страхотен избор от играчи и треньори, ок. Но при нас е важно да се определи треньор и да се работи преди лятото," завърши Росен Барчовски.

 

За шампионските амбиции на Рилски спортист, четете във втората част от интервюто утре!

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: А група - мъже, Рилски спортист -2, БУБА Баскетбол
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи