Словения триумфира с европейската титла за първи път в историята (видео)


Словения триумфира с европейската титла за първи път в историята (видео)
(сн. FIBA.com)
17-09-2017 23:44 | BGbasket.com

Словения е новият европейски шампион! Тимът пренаписа баскетболната си история, след като спечели трофея за първи път. На финала Словения се наложи над Сърбия с 93-85 в оспорван мач, решен в последните минути. Ключова роля за успеха имаше звездата на тима Горан Драгич, който отбеляза феноменалните 35 точки. Словенците се справиха със съпротивата на своя съперник, въпреки че през второто полувреме останаха без Лука Дончич. Младокът получи контузия и напусна принудително срещата.

 

Словения завършва шампионата без нито една загуба, след като спечели и деветте си мача.  Триумфът им бе изгледан на живо от хиляди техни привърженици, които бяха дошли в „Синан Ердем Доум“ в Истанбул, за да подкрепят своите любимци.

 

Въпреки поражението, Сърбия също заслужава похвали за представянето си. Отборът бе без много от ключовите си играчи на първенството и самото достигане до мача за титлата бе считано за малко вероятно.

 

Началото на двубоя бе достойно за един финал. Мачът бе много равностоен и с честа смяна на водачеството, като след първата част Сърбия водеше с 2 точки. След това Словения отново излезе напред, а в средата на втория период направи серия от 11-0 и поведе с двуцифрена разлика. Баскетболистите на Игор Кокошков поддържаха аванса си, като на почивката водеха с 9 точки.

 

След подновяването на играта двубоят отново бе много оспорван. Сърбите се доближиха само на 2 точки от своя съперник, а преди решителните десет минути резултатът бе 71-67 в полза на Словения. В средата на частта обаче Лука Дончич се контузи и напусна принудително игрището.  Младата звезда на тима не успя да скрие сълзите си, след като трябваше да седне на пейката.

 

Проблемите за словенците продължиха и през последната четвърт. Те направиха куп пропуски и по-малко от пет минути преди края допуснаха пълен обрат. Сърбите поведоха с 2 точки, но словенците бързо си върнаха водачеството. Последваха много драматични минути. Словения обаче направи серия от 12-0 и спечели мача.

 

Най-резултатен за победителите бе Горан Драгич с 35 точки. Клемен Препелевич добави 21, а с 11 е Антъни Рандълф.

 

Богдан Богданович отново бе на ниво за Сърбия с 22 точки. Силно игра и Милан Мачван с 18 точки.

 

 


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА СЛОВЕНИЯ - СЪРБИЯ

 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ ЕВРОБАСКЕТ 2017 ЗА МЪЖЕ

 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ЕВРОБАСКЕТ 2017 ЗА МЪЖЕ

 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ ЕВРОБАСКЕТ 2017 ЗА МЪЖЕ

 

ВСИЧКИ МЕДАЛИСТИ НА ЕВРОПЕЙСКО, СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО И ОЛИМПИЙСКИ ИГРИ ЗА МЪЖЕ

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Евробаскет 2017, Словения, Сърбия
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи