Иван Ценов: Баскетболният ден ще стане традиция


Иван Ценов: Баскетболният ден ще стане традиция
(сн. БФБ)
15-09-2017 14:32 | Мария Маринова

Изпълнителният вицепрезидент на Българската федерация по баскетбол Иван Ценов сподели, че се надява Баскетболният ден да се превърне в традиция. По време на пресконференция в зала „Универсиада“ днес, той разкри и повече подробности около празника в неделя.

 

„Миналата година проведохме мач за Суперкупата при мъжете и идеята бе да разширим това събитие, да го направим по-голямо. Искаме да бъдат представени всички страни на заниманията на федерацията и това, което правим. За съжаление, както сте разбрали, Хасково 2012 отказа участието в мача за Суперкупата при жените, защото етапът на подготовка, в който се намира отборът, не бил подходящ. Те държаха за по-късна дата, но просто това няма как да стане. Казвам го с огромно съжаление, защото беше хубаво да има и такъв мач. Надяваме се, че догодина ще можем да го направим и него.“, заяви Ценов.

 

Програмата на 17 септември ще започне с мачове между деца във възрастови групи до 8 и до 10 години. Следва двубой между ветерани и журналисти, като вече са известни и част от бившите състезатели, които ще се включват в двубоя. Това са Георги Младенов, Тодор Стойков и Бойко Младенов. Рефери на срещата ще бъдат президентът на Балкан Михаил Михайлов, баскетболистът на Ямбол Станислав Говедаров и едно от големите имена в българското съдийство от миналото – Ангел Иванов. Програмата включва още мач между участниците в А група и сборен отбор на аматьори, мач между треньори и съдии, двубой по баскетбол в инвалидни колички, както и турнир 3x3. Кулминацията е двубоят за Суперкупата при мъжете между Лукойл Академик и Берое.

 

„Идеята е да представим абсолютно всички в един ден, да стане баскетболен празник и всички хора, които се интересуват и обичат този спорт, да прекарат един цял ден в зала „Универсиада“. Надяваме се залата да бъде пълна и да се наслаждаваме на красотата на баскетболната игра.“, пожела си Иван Ценов.

 

„Целта е това да стане традиция и да продължава всяка година. Може да не е точно на 17 септември, защото се дублира с Деня на София, но следващата година може да се търси пак подходящ ден за провеждането на този празник, преди да започнат първенствата.“, добави той.

 

Един от организаторите на Баскетболния ден е „ЕС МЕДИА“ АД, част от която е и BGbasket.com. Главният редактор на списание „Спринт“ Николай Кръстев сподели, че най-ценното на този празник е, че ще включва много деца. „Радвам се, че съм тук и съм горд, че `ЕС МЕДИА`в лицето на някои от нейните спортни издания, по-конкретно списание „Спринт“, сайтовете BGbasket.com и Viasport.bg са в генезиса на тази идея заедно с федерацията. Най-ценното е, че ще бъдат ангажирани много подрастващи преди да станем свидетели на мача при мъжете вечерта. Каузата за детския спорт е застъпена максимално. Това е и една от основните теми, по които ние в „Спринт“ работим. Това показва и новият брой на списанието, който току що излезе от печатницата с една уникална фотосесия на Ивет Лалова на корицата. Надявам се, че децата и родителите им, които ще дойдат, ще вземат частица от магията на баскетбола.“, сподели той.

 

Неговият адаш Николай Кръстев пък присъстваше на пресконференцията от името на Българско баскетболно общество, като той разкри повече за мачовете 3x3, които ще се проведат пред зала „Универсиада“ „Организираме четири турнира в различни възрастови групи за момчета и момичета пред залата. Ще има конкурси за тройки, за забивки. Ще има и много изненади за най-малките.“, сподели той.

 

Баскетболният ден на 17 септември ще има и благотворителна кауза. Тя е свързана с тазгодишната кампания на единия от спонсорите на събитието VIVACOM – „Жълти стотинки“. Симона Чаръкчиева – старши съветник корпоративна социална отговорност, разкри, че кампанията се провежда за осми път и резултатите от нея са видими. „Операция `Жълти стотинки` стартира за осми път, което според нас значи, че вървим в правилна посока. В последните години винаги сме помагали на деца в неравностойно положение. За тези седем години сме успели да съберем почти 500 000 лева, които са средства, дарени от хората и партньорите ни. Помогнали сме на много деца и младежи и резултатът е видим. Започнахме с четири компании, а сега партньорите ни вече са 25“, каза  Чаръкчиева.

 

През тази година каузата е насочена към деца с множествени увреждания, за които се полагат грижи в столичния Дневен център „Център за Надежда“. Създателят и президент на фондация И АЗ МОГА (I CAN TOO) Нели Радева сподели и повече подробности около каузата. „В центъра има около 50 деца, за които терапията е абсолютно недостатъчна, тъй като тя се извършва само от един терапевт, защото те нямат финансовата възможност за повече. Целта е със събраните средства от кампанията да се назначат поне още двама терапевти, за да може децата да остават през деня там, а родителите да могат да работят и да може да им се помогне. Надявам се, че и тази година инициативата ще бъде абсолютно успешна.“, заяви тя.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Ден на баскетбола, Иван Ценов
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи