Големите отсъстващи


Големите отсъстващи
31-08-2017 09:37 | Мария Маринова

Европейското първенство по баскетбол за мъже започва днес. Надпреварата, която е очаквана с интерес от милиони фенове на Стария континент, обаче ще загуби част от своя блясък през 2017 г. Причината е, че част от най-добрите баскетболисти няма да участват на първенството. Някои от тях са с контузии, докато други избраха да си вземат по-дълга почивка след края на сезона.

 

Серхио Люл (Испания)

Испания ще има тежката задача да защитава титлата си в отсъствието на една от най-големите си звезди. Най-полезният баскетболист в Евролигата и испанското първенство за миналия сезон Серхио Люл скъса връзки по време на приятелския мач с Белгия и няма да играе на Европейското. Възстановяването му обаче ще отнеме време, като той ще пропусне и голяма част от сезона. Прогнозите са, че ще се завърне в игра в първите месеци на 2018 г.

 

 

Никола Миротич (Испания)

В състава на шампионите няма да бъде и Никола Миротич. Крилото получи достатъчно време за изява в последния си сезон с Чикаго Булс, като записа средно по 25.5 минути на мач в 76 двубоя. Несигурността за бъдещето обаче го накара да остави на заден план националния отбор и да се концентрира върху кариерата си. Миротич помоли феновете за разбиране, макар че в тима няма да бъде и другият натурализиран играч Серж Ибака.

 

Руди Фернандес (Испания)

Руди Фернандес също изкара тежък сезон с клубния си тим Реал Мадрид и реши да си вземе почивка. Той се превърна в един от най-постоянните баскетболисти на Испания, като е част от представителния тим на страната от 2004 г.

 

Поради същите причини съотборникът му в Реал Мадрид Фелипе Рейес също избра да не играе за Испания на Евробаскет. Крилото на Барселона Виктор Клавер пък бе опериран в началото на лятото, а възстановяването му ще продължи няколко месеца.

 

Милош Теодосич (Сърбия)

Няма друг отбор като сръбския, който да е преследван от толкова много контузии през това лято. Най-големият удар за тима е отсъствието на капитана Милош Теодосич. Той пропуска шампионата заради здравословни проблеми, а трудното решение е взето заедно със старши треньора на тима Саша Джорджевич и лекарите.

 

 

Никола Йокич (Сърбия)

Центърът на Денвър Никола Йокич накара целия баскетболен свят да се преклони пред таланта му през миналия сезон. Той обаче взе решение да не играе за националния отбор на страната си, а през лятото да наблегне върху индивидуалната си подготовка. Това се прие много добре от клубния му тим, но феновете в Сърбия останаха разочаровани.

 

Неманя Белица (Сърбия)

Пътят на Сърбия до медалите в шампионата става още по-труден и заради отсъствието на Неманя Белица. Той получи контузия в началото на март, от която все още не може да се възстанови напълно.

 

Освен на Белица, Теодосич и Йокич, Саша Джорджевич няма да може да разчита още на Марко Симонович, Мирослав Радулица, Никола Калинич и Неманя Недович.

 

 

Никола Батум (Франция)

Бронзовият медалист на Евробаскет 2015 Франция също ще бъде без някои от най-добрите си играчи. След осем години, в които бе неизменна част от националния отбор, Никола Батум обяви, че няма да играе за състава на „петлите“ на предстоящото първенство. Крилото на Шарлът Хорнетс реши да си вземе почивка преди тежкия сезон, който предстои в НБА. Франция няма да може да разчита и на Тони Паркър, който през миналото лято прекрати кариерата си в представителния тим.

 

Руди Гобер (Франция)

Натоварената програма в НБА принуди и още един френски национал да се откаже от участие на Евробаскет 2017. Центърът на Юта Руди Гобер избра през летните месеци да отдели повече време за подобряване на физическото си състояние. Решението му бе продиктувано и от контузията, която получи по време на плейофите. Гобер обаче бе категоричен, че това не означава, че в бъдеще няма да играе за националния отбор.

 

Ерсан Илясова (Турция)

След близо десетилетие в националния отбор на Турция Ерсан Илясова обяви, че през това лято няма да бъде част от тима. Причината е позната – тежкият сезон, който е имал в Атланта Хоукс. Илясова съобщи новината в началото на август, като разкри, че е водил разговори и с турската федерация по въпроса. Баскетболистът смята, че не може да допринесе по никакъв начин за представянето на отбора и е по-добре да остане извън него.

 

 

Омер Асик (Турция)

Друг ключов играч, който няма да може да помогне на Турция, е Омер Асик. Центърът претърпя бактериална инфекция по време на почивката си в Мексико през февруари, отслабна значително и пропусна остатъка от сезона. Асик изигра само 31 мача за Ню Орлиънс и очаквано няма да играе и на Евробаскет 2017.

 

Енес Кантер (Турция)

Турция ще бъде и без още един състезател от НБА – Енес Кантер. Баскетболистът от години не е част от националния отбор, но причините тук са политически. Кантер многократно е заявявал, че подкрепя движението на турския проповедник Фетхуллах Гюлен, който е най-големият съперник на президента Реджеп Ердоган.

 

Ян Весели (Чехия)

Не само баскетболистите, които играят в НБА, се нуждаят от повече време за възстановяване. Ян Весели също имаше изтощителен сезон с Фенербахче и след успехите, които тимът постигна, дойде време за почивка. Баскетболистът призна, че е изморен не само физически, но и психически. В негово отсъствие, Чехия ще трябва да се справя само с една от звездите си – Томаш Саторански.

 

 

Зоран Драгич (Словения)

На Евробаскет 2017 словенският национален отбор ще бъде без по-малкия брат от фамилията Драгич – Зоран. Баскетболистът се контузи през февруари по време на мач на клубния му тим Емпорио Армани Милано и пропусна остатъка от сезона, което не му позволи да вземе участие в подготовката за шампионата на Стария континент.

 

Янис Андетокумбо (Гърция)

Един от най-талантливите гръцки баскетболисти Янис Андетокумбо също няма да играе на Евробаскет 2017. Той изтъкна като причина контузия в коляното. Според местната федерация обаче, вината е в клубния му тим Милуоки, който е имал план да предотврати участието на баскетболиста на първенството.

 

 

Данило Галинари (Италия)

Италия ще бъде без крилото на Денвър Данило Галинари, който има фрактура на дясната ръка. Едва ли обаче има по-нелепа контузия от неговата. Той пострада по време на контрола с Холандия, след като удари с юмрук в лицето съперник.


Мачей Лампе (Полша)

Полша също ще бъде без най-големите си звезди на Евробаскет 2017. Мачей Лампе претърпя операция и въпреки надеждите, че ще се възстанови навреме за шампионата, това не стана. В отсъствието на Марчин Гортат, който сложи край на кариерата си в националния отбор, надеждите на Полша за добро представяне намаляват значително.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи