Възможните съперници на България в световните квалификации: Група D


Възможните съперници на България в световните квалификации: Група D
22-08-2017 19:26 | BGbasket.com

В четвъртък, 24 август, ще бъде изтеглен пълният жребий за световните квалификации. България вече си осигури място в същинската фаза и чака да научи единствено своите съперници. В дните преди жребия BGbasket.com реши да ви запознае по-подробно с отборите във всяка една от четирите групи.

 

След като вече ви представихме отборите в група B, време е да ви запознаем и с тези в група D. В нея са Италия, Хърватия и Румъния.

 

Италия

 

Италия е един от фаворитите в тази група. Тимът може да се похвали с осем участия на световни финали и ще се бори да прибави към списъка си още едно. Италианският национален отбор е редовен участник и на Европейските първенства. Той има два златни медала от шампионатите на Стария континент – през 1983 и 1999 г., както и по четири сребърни и бронзови отличия. Италианците на два пъти стигат финала на Олимпийските игри, но остават на второто място.

 

На Евробаскет 2015 Италия остана на шестото място в крайното класиране. Отборът завърши трети в своята група и на осминафинал се изправи срещу Израел, като победи с 30 точки разлика. На четвъртфинала обаче италианците отстъпиха на Литва, който впоследствие взе сребърен медал.

 

Италия изигра общо седем мача през това лято до момента, като в тях има пет победи и само две поражение. В първия мач тимът не остави никакви шансове на Беларус и записа успех с 60 точки разлика. Последваха победи над Холандия, Финландия, Турция и Черна гора, а загубите бяха в последните два мача – срещу Белгия и Франция през уикенда. Последната проверка на тима преди Евробаскет 2017 е в сряда срещу Сърбия.

 

По време на световните квалификации Италия ще бъде водена от нов треньор. Начело на отбора ще застане Ромео Сакети, който ще замести на поста Еторе Месина. Досегашният наставник за последно ще води отбора по време на Евробаскет 2017. Очаква се Данило Галинари, който пропуска шампионата на Стария континент, да е готов за първите мачове през ноември. Той  счупи ръката си след удар с юмрук срещу съперник в контрола. Все още не се знае дали Италия ще може да разчита на него и на останалите си състезатели в НБА и Евролигата по време на квалификациите, като се очаква скоро да има официално решение.

 

Хърватия

 

Най-големият успех на хърватския национален отбор е сребърен медал от Олимпийските игри в Барселона през 1992 г. На финала тимът, в който личат имената на легенди като Дражен Петрович и Дино Раджа, отстъпва на САЩ с 85-117.  В историята си Хърватия има още три спечелени медала при мъжете – от Европейските първенства през 1993 и 1995 г., както и от световните финали през 1994 г.

 

Страната бе един от домакините на Евробаскет 2015. Тимът завърши на второто място в своята предварителна група, но на осминафиналите претърпя тежка загуба от Чехия с 59-80.

 

Хърватия изигра осем контроли преди началото на Европейското първенство през това лято, като в тях записа седем победи и едно поражение. Отборът се наложи над Китай, Германия Б, Египет, Франция, Литва, Словения и Украйна, като единствената загуба дойде от втория отбор на Германия.

 

В състава на хърватския национален тим личат имена като Боян Богданович, Дарио Шарич, Драган Бендер и други. Звездната селекция обаче може да се окаже проблем за отбора, ако състезателите от НБА и Евролигата не бъдат допуснати до участие в националните си отбори по време на квалификациите.

 

Румъния

 

Румъния изглежда най-преодолимият съперник за България в тази група. Северните ни съседи все още нямат отличие при мъжете от голям форум. Най-предното им класиране е през Европейското през 1957 г., когато завършват на пето място. За последно Румъния игра на Европейско първенство през далечната 1987 г.

 

Тимът се класира по право за Евробаскет 2017, тъй като страната е един от четирите домакина на турнира. В подготовката за шампионата обаче румънците все още не познават вкуса на успеха. Те изиграха седем контролни срещи, като в повечето от тях претърпяха тежки загуби. Румъния отстъпи на Тунис, Гърция, Украйна, Литва, Латвия и два пъти на Израел. През миналото лято Румъния игра и срещу България в приятелски мач, който баскетболистите на Любомир Минчев спечелиха с 83-76.

 

Съставът на Румъния не се отличава с толкова класни баскетболисти, колкото останалите два отбора в групата. Евентуална забрана за участие на играчите от Евролигата и НБА няма да има такова голямо отражение върху селекцията на тима.

 

Очаквайте в BGbasket.com анализи и за останалите групи, в които може да се падне България в световните квалификации.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България, Румъния, Италия, Хърватия
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи